Αρχείο δημοσιεύσεων

ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 1-2018

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα Γενική Οδηγία (ΓΟ) παρέχει διευκρινίσεις για θέματα που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Διαιτησίας (ΚΔ), τον κανονισμό Σεμιναρίων Διαιτησίας και Προαγωγών καθώς και τον Ενδυματολογικό Κώδικα. Όλα τα παραπάνω καθώς και η μετάφραση των κανόνων σκακιού μαζί με σημειώσεις είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ. http://chessfed.gr/ked/

 

ΑΡΘΡΟ 1: ΣΧΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • Οι αρμοδιότητες (υπεύθυνοι εισηγήσεων) των μελών της Κ.Ε.Δ. εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα
Εισηγητής/Υπεύθυνος Υπεύθυνο Μέλος Κ.Ε.Δ.
Σεμιναρίων Διαιτησίας Β.  Τσορμπατζόγλου και Μ. Πρεβενιός
Προαγωγής Διαιτητών Χ. Κοντογιάννης
ΠΟΔ Μ. Κεραμιώτης, Π. Γεροντόπουλος
Αρχειοθέτηση εγγράφων Κ.Ε.Δ. και εκθέσεων διαιτησίας Π. Γεροντόπουλος
Ορισμού Διαιτητών για Διεθνή Τουρνουά και Πανελλήνιες Διοργανώσεις Κ.Ε.Δ. (ad hoc ορισμός εισηγητή)
Πειθαρχικός έλεγχος διαιτητών Κ.Ε.Δ. (ad hoc ορισμός εισηγητή)

 

  • Οι Τ.Ε.Δ. πρέπει να επικοινωνούν με το αρμόδιο για την περιοχή τους μέλος της Κ.Ε.Δ. σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Τ.Ε.Δ. Μέλος Κ.Ε.Δ.
ΕΣΣΠΕΠ Χ. Κοντογιάννης (kontoyan@upatras.gr)
ΕΣΣΔΕ Χ. Κοντογιάννης (kontoyan@upatras.gr)
ΕΣΣΝΑ Μ. Πρεβενιός (mprevenios@gmail.com)
ΕΣΣΝΘΧ Β. Τσορμπατζόγλου (virele@otenet.gr)
ΕΣΣΑΜΘ Μ. Πρεβενιός (mprevenios@gmail.com)
ΕΣΣΚ Μ. Κεραμιώτης (slowhand@otenet.gr)
ΕΣΣΚ.Ε.Δ.ΥΜ Β. Τσορμπατζόγλου (virele@otenet.gr)
ΤΕΣΣΗΠΙΝ Β. Τσορμπατζόγλου (virele@otenet.gr)
ΤΕΣΣΘ Β. Τσορμπατζόγλου (virele@otenet.gr)
ΤΕΣΣΣΕ Μ. Πρεβενιός (mprevenios@gmail.com)
ΤΕΣΣΑΓ Μ. Κεραμιώτης (slowhand@otenet.gr)

 

 

  • Όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Τ.Ε.Δ., Διαιτητές, Ενώσεις κλπ) θα απευθύνονται και θα ενημερώνουν τα αρμόδια μέλη της Κ.Ε.Δ. για την αντιμετώπιση του σχετικού τους θέματος ή αιτήματος και μόνο στην περίπτωση, που η επικοινωνία με τον αρμόδιο μέλος είναι αδύνατη μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε μέλος της Κ.Ε.Δ.

 

  • Τα αρμόδια μέλη της Κ.Ε.Δ. θα δίνουν την λύση και την απάντηση κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης με όλα τα μέλη της Κ.Ε.Δ. ακολουθώντας την διαδικασία της τηλεσυνεδρίασης.

 

  • Για την αποδοτικότερη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Κ.Ε.Δ. μπορεί να ορίζονται ειδικοί συνεργάτες που θα αναλαμβάνουν τον χειρισμό εξειδικευμένων, κύρια τεχνικών θεμάτων, όποτε παρουσιασθούν.

 

ΑΡΘΡΟ 2: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Τ.Ε.Δ.

  • Οι Τ.Ε.Δ. ενημερώνουν αμέσως την Κ.Ε.Δ. για οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν σε αγώνες της περιοχής τους και υποβάλλουν υποχρεωτικά στην Κ.Ε.Δ. έκθεση εκτάκτων συμβάντων Στα έκτακτα συμβάντα συμπεριλαμβάνονται οι ενστάσεις, καταγγελίες, μη προσέλευση ορισθέντων διαιτητών, μη προσέλευση ομάδων σε μια συνάντηση, παρατυπίες διαδικασιών όπως π.χ. στις επιλογές-ορισμούς διαιτητών κλπ.

 

  • Στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Τ.Ε.Δ. περιλαμβάνονται επίσης η τήρηση αρχείου αλληλογραφίας, η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου Διαιτητών της περιοχής ευθύνης τους και η κοινοποίηση των αλλαγών των στοιχείων επικοινωνίας (τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις) στην Κ.Ε.Δ.

 

  • Εάν σε μια περιοχή δεν έχει ορισθεί Τ.Ε.Δ. ή είναι αδύνατο να λειτουργήσει, είτε λόγω προβλημάτων είτε λόγω κατάργησης της αντίστοιχης περιοχής κάλυψης, τότε η Κ.Ε.Δ. δύναται να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα της μη συγκεκριμένης Τ.Ε.Δ. και να ορίσει Προσωρινή Διαιτητική Επιτροπή (ΠΔΕ) υπό την εποπτεία του μέλους της Κ.Ε.Δ. το οποίο έχει την ευθύνη της περιοχής σύμφωνα με τον Πίνακα του άρθρου 1.2.

 

ΑΡΘΡΟ 3: ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

  • Η ανακοίνωση της επιλογής και του ορισμού των διαιτητών σε όλα τα τουρνουά οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου (που διεξάγονται στην Ελλάδα) γίνεται αποκλειστικά και μόνο με έγγραφο ή ηλεκτρονική ανάρτηση της Κ.Ε.Δ. ή της Τ.Ε.Δ. (όταν πρόκειται για τοπικούς ή περιφερειακούς αγώνες), με τον δεσμευτικό περιορισμό του άρθρου 6.

 

  • α. Δεν επιτρέπεται να διαιτητεύουν διαιτητές που δεν ορίσθηκαν από την Κ.Ε.Δ. ή Τ.Ε.Δ. (για περιφερειακούς ή τοπικούς αγώνες).

β. Οι Επικεφαλής Διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν αν οι διατεθέντες διαιτητές έχουν ορισθεί από την Κ.Ε.Δ. ή Τ.Ε.Δ.

γ. Για να έχει το δικαίωμα ένας διαιτητής να ασκήσει τα καθήκοντά του πρέπει να έχει ορισθεί από την Κ.Ε.Δ. ή Τ.Ε.Δ. και να είναι καταχωρημένος στον Π.Ο.Δ.

δ. Οι Επικεφαλής Διαιτητές είναι υποχρεωμένοι στα τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση να ελέγχουν αν οι διαιτητές έχουν και την άδεια της FIDE.

ε. Δεν καταχωρούνται στο πρόγραμμα κλήρωσης όσοι από τους ορισθέντες διαιτητές δεν έχουν την άδεια της FIDE ούτε και διαιτητές που δεν έχουν τον ορισμό από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ.

 

ΑΡΘΡΟ 4: ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ

  • Οι διοργανωτές όλων των Πρωταθλημάτων και Τουρνουά κοινοποιούν στην Κ.Ε.Δ. (ή στην Τ.Ε.Δ. όταν πρόκειται για τοπικούς αγώνες) και στην Ε.Σ.Ο. έγκαιρα (τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα), τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Οι προκηρύξεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. της Κ.Ε.Δ. και της FIDE Σε κάθε προκήρυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους συμμετέχοντες όπως π.χ. το πρόγραμμα και το σύστημα αγώνων, ο χώρος αγώνων, οι διαδικασίες ενστάσεων, οι όροι φιλοξενίας, οι τρόποι δήλωσης συμμετοχής κλπ. Η αρχική κατάταξη των παικτών και οι κληρώσεις γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE (για τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση) και της Ε.Σ.Ο. (για  τουρνουά με εθνική  μόνο αξιολόγηση).

 

  • Στη συνέχεια η Κ.Ε.Δ. ή η Τ.Ε.Δ. (για τοπικούς αγώνες) προβαίνει στην επιλογή και τον ορισμό των Διαιτητών. Τους ορισμούς που κάνει η Κ.Ε.Δ. τους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ενώ τους ορισμούς που κάνουν οι Τ.Ε.Δ. τους δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής όπου υπάγονται.

 

  • Σε περίπτωση μη εφαρμογής από τους διοργανωτές του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο., του Κανονισμού Αξιολόγησης και Τίτλων της FIDE και των άρθρων της Γενικής Οδηγίας, η Κ.Ε.Δ. ενημερώνει την Ε.Σ.Ο. που αποφασίζει αν θα αξιολογηθεί το υπόψη τουρνουά.

 

  • Δεν επιτρέπεται η αλλαγή των προκηρύξεων μετά την έναρξη των αγώνων.

 

  • Η προκήρυξη αναρτάται σε εμφανή θέση και την διαβάζει ο Επικεφαλής Διαιτητής πριν την έναρξη των αγώνων στην τεχνική συνάντηση.

 

  • Μετά την έναρξη των αγώνων θεωρείται ότι οι συμμετέχοντες έχουν αποδεχθεί ανεπιφύλακτα όλες τις διατάξεις της προκήρυξης.

 

  • Σε περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν όλοι οι όροι της προκήρυξης όπως π.χ. αν ο χρόνος σκέψης δεν συνάδει με τα ΕΛΟ των παικτών ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση όλων των παρτίδων τότε ο Επικεφαλής Διαιτητής γνωστοποιεί το πρόβλημα στον Διοργανωτή, και στο Δ/ντη Αγώνων και ενημερώνει υποχρεωτικά όλους τους παίκτες πριν την έναρξη των αγώνων οι οποίοι θα μπορούν και να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους χωρίς επιπτώσεις.

 

ΑΡΘΡΟ 5: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

  • Κριτήριο ορισμού των Διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ. πρέπει να είναι η ποιοτική επιλογή τους χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πρόσφορα στοιχεία π.χ. πειθαρχικός έλεγχος, σε συνδυασμό με την κυκλική αξιοποίησή τους.

 

  • Τα τουρνουά διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο και την σπουδαιότητά τους.

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

α) Όλα τα Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Νεανικά και Σχολικά Πρωταθλήματα.

β)  Όλα τα Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών.

γ) Α’ Εθνική κατηγορία και το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων.

δ) Τα Μπαράζ Ενώσεων – Τοπ. Επιτροπών και η Τελική φάση (final 8) του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδος

Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ε) Όλες οι  Διεθνείς Διοργανώσεις (τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση τα οποία μπορούν να δώσουν νόρμες διεθνών τίτλων στους παίκτες).

στ) Όλα τα Ομαδικά και Ατομικά Περιφερειακά Πρωταθλήματα  που δίνουν πρόκριση σε τελική φάση Πανελλήνιων Ομαδικών και Ατομικών Πρωταθλημάτων

ζ) Η Προκριματική φάση του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδος που οδηγεί στα Μπαράζ Ενώσεων-Τοπ. Επιτροπών

Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα υπόλοιπα τουρνουά

 

  • Οι διοργανωτές των τουρνουά Α Κατηγορίας μπορούν να προτείνουν στην Κ.Ε.Δ. τον ορισμό διαιτητών. Για τις διοργανώσεις αυτές αρχικά γίνεται η επιλογή των επικεφαλής διαιτητών, των βοηθών τους και των υπεύθυνων κληρώσεων, σε συνεργασία με τον διοργανωτή, ενώ για την τελική επιλογή των υπόλοιπων διαιτητών ενημερώνεται και ο Επικεφαλής Διαιτητής του οποίου η άποψη συνεκτιμάται. Η τελική πρότασή για το σύνολο των διαιτητών πρέπει να γνωστοποιείται στην Κ.Ε.Δ. τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν την έναρξη του τουρνουά συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά το «Αίτημα Ορισμού Διαιτητών από την Κ.Ε.Δ.» το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ.. Η τελική απόφαση επιλογής και ορισμού των διαιτητών είναι αρμοδιότητα της Κ.Ε.Δ. η οποία αναρτά τους ορισμούς στην ιστοσελίδα της στο πεδίο «Ορισμοί Διαιτητών».

 

  • Οι Τ.Ε.Δ. και οι διοργανωτές των τουρνουά Β Κατηγορίας προτείνουν στην Κ.Ε.Δ. μόνο τους επικεφαλής διαιτητές και τους υπευθύνους κληρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του 5.1 συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά το «Αίτημα Ορισμού Διαιτητών από την Κ.Ε.Δ.» το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ. μέσω του συνδέσμου http://chessfed.gr/ked/aitima-orismon/

 

  • Οι διοργανωτές και οι Τ.Ε.Δ. πρέπει στις προτάσεις τους προς την Κ.Ε.Δ. να λαμβάνουν υπόψη τους τα βασικά κριτήρια επιλογής διαιτητών του άρθρου 5.1.

 

  • Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει κάθε διαιτητής θα πρέπει να είναι ανάλογα του τίτλου του.

 

  • Οι διαιτητές έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τον ορισμό σε περίπτωση που η αποζημίωση δεν είναι σύμφωνη με το ποσό που έχει ορισθεί από το ΔΣ της Ε.Σ.Ο..

 

ΑΡΘΡΟ 6: ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  • Οι διαιτητές που ασκούν καθήκοντα διαιτητή στις διοργανώσεις Α κατηγορίας δεν επιτρέπεται να ασκούν παράλληλα άλλα καθήκοντα.

 

  • Σε τουρνουά Α Κατηγορίας δεν επιτρέπεται σε διαιτητές να διαιτητεύουν σε κατηγορίες (ή τάξεις για σχολικά πρωταθλήματα) ή συναντήσεις (διασυλλογικά πρωταθλήματα) στα οποία συμμετέχουν παίκτες που έχουν έως και β’ βαθμό συγγένειας με το διαιτητή. Η ίδια μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται και για τα τουρνουά της Β και Γ Κατηγορίας εκτός αν αποδεδειγμένα είναι αδύνατος ο ορισμός άλλου διαιτητή.

 

  • Δεν επιτρέπεται η επιλογή και ο ορισμός διαιτητών οι οποίοι ύστερα από πειθαρχικό έλεγχο έχουν τιμωρηθεί με αναστολή καθηκόντων. Επίσης δεν επιτρέπεται στις Τ.Ε.Δ. να ορίζουν διαιτητές οι οποίοι δεν ανήκουν στην δύναμή τους. Σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο ζητείται η άδεια από την Κ.Ε.Δ..

 

  • Σε περίπτωση ένστασης εναντίον διαιτητή επιλαμβάνεται η επιτροπή ενστάσεων και το πόρισμα της στέλνεται στην Τ.Ε.Δ.. Η Τ.Ε.Δ. προωθεί ηλεκτρονικά όλο το σχετικό υλικό στην Κ.Ε.Δ.. Ειδικά για τα τουρνουά Α Κατηγορίας, ο επικεφαλής Διαιτητής προωθεί τα πορίσματα της επιτροπής ενστάσεων μαζί με την έκθεση διαιτησίας κατευθείαν στην Κ.Ε.Δ. η οποία επιλαμβάνεται της υπόθεσης.

 

  • Η Κ.Ε.Δ. σε περίπτωση που δεχτεί απευθείας καταγγελία για διαιτητή από μη θεσμικό όργανο (θεατή, γονέα, προπονητή κλπ.) ή που πέσει στην αντίληψή της παράβαση του διαιτητή από έκθεση διαιτησίας η οποία μπορεί να μη αξιολογήθηκε από την αρμόδια Τ.Ε.Δ. μπορεί είτε να καλέσει τον διαιτητή να δώσει διευκρινίσεις είτε να τον καλέσει σε απολογία με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην Ε.Σ.Ο.. Στην περίπτωση που ο διαιτητής κληθεί σε απολογία ταυτόχρονα τίθεται σε 20ημερη διαθεσιμότητα εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Κ.Ε.Δ.. Σε κάθε περίπτωση στην κλήση σε απολογία θα αναγράφεται ρητά αν ο διαιτητής τίθεται σε διαθεσιμότητα.

 

  • Σε περίπτωση επιβολής ποινής αυτή κοινοποιείται στην Ε.Σ.Ο. και στην Τ.Ε.Δ. στην οποία ανήκει ο διαιτητής ενώ η ποινή του σημειώνεται και στο ηλεκτρονικό μητρώο του διαιτητή.

 

  • Οι Επικεφαλής Διαιτητές που δεν έχουν υποβάλει έκθεση Διαιτησίας προς την Κ.Ε.Δ. αποκλείονται από κάθε διαιτησία μέχρι να υποβάλλουν την έκθεση διαιτησίας.

 

  • Η Κ.Ε.Δ. θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι οι ενεργοί διαιτητές είναι ενήμεροι των κανονισμών που ισχύουν και η επίκληση της άγνοια τους δεν μπορεί να δικαιολογήσει την μη εφαρμογή τους.

 

ΑΡΘΡΟ 7: ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

  • Για τα τουρνουά της Α Κατηγορίας ο Επικεφαλής Διαιτητής θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του τις λίστες συμμετοχών τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την έναρξη.

 

  • Μία έως πέντε ώρες (ανάλογα με τη διοργάνωση), πριν από την προκαθορισμένη ώρα κλήρωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η οριστική επιβεβαίωση συμμετοχής από τους αγωνιζόμενους με την φυσική τους παρουσία και την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας συμμετοχής (όπου και όπως αυτό προβλέπεται). Αν υπάρχει αδυναμία ή κώλυμα της παρουσίας κάποιου στον χώρο των αγώνων στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επικεφαλής Διαιτητή ή τους βοηθούς του πριν την λήξη της προθεσμίας επιβεβαίωσης. Όσοι δεν θα έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση του 1ου γύρου. Μετά την δημοσίευση των κληρώσεων ουδεμία αλλαγή επιτρέπεται, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο Επικεφαλής Διαιτητής.

 

  • Σε όλα τα τουρνουά με Διεθνή Αξιολόγηση οι Επικεφαλής Διαιτητές ή οι υπεύθυνοι κληρώσεων πρέπει να συμπληρώνουν στο Πρόγραμμα Κλήρωσης, όλα τα ακόλουθα αναφερόμενα στοιχεία των συμμετεχόντων παικτών:

α) Ονοματεπώνυμο (με λατινικούς χαρακτήρες όπως αναγράφεται στην σελίδα της FIDE).

β) ΕΛΟ (FIDE και Ε.Σ.Ο.).

γ) Τίτλος (FIDE και Ε.Σ.Ο.).

δ) Αριθμός Μητρώου (FIDE και Ε.Σ.Ο.).

ε) Σωματείο (για παίκτες γραμμένους στην δύναμη της Ε.Σ.Ο.)

 

  • Το αρχείο κλήρωσης πρέπει να είναι ενημερωμένο με τον ακριβή και αναλυτικό τίτλο της διοργάνωσης, τις ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησης των γύρων και να πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος των πινάκων από τον Επικεφαλής Διαιτητή πριν υποβληθούν για αξιολόγηση.

 

  • Οι κληρώσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρο Διαιτητή, με πολύ καλές γνώσεις των Κανόνων Σκακιού της FIDE, των ειδικών Κανονισμών της FIDE για τα συστήματα και τα προγράμματα κλήρωσης και των σχετικών Κανονισμών της Ε.Σ.Ο, που έχει οπωσδήποτε αποκτήσει τη νόρμα ικανότητας για κληρώσεις μετά από επιτυχή παρακολούθηση Σεμιναρίου Διαιτησίας στο οποίο θα έχουν διδαχθεί τα συστήματα κληρώσεων καθώς και οι οδηγίες κληρώσεων με κάρτες του ελβετικού συστήματος (χειροκίνητο σύστημα).
  • Οι κληρώσεις γίνονται υποχρεωτικά με λογισμικό εγκεκριμένο από τη FIDE, για όλες τις διοργανώσεις (Ατομικά και Ομαδικά Τουρνουά και Πρωταθλήματα).

 

  • Ο Διαιτητής χρησιμοποιεί το λογισμικό ως ένα πρόσθετο βοήθημα και όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις κληρώσεις που παράγονται από το λογισμικό, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τις παραγόμενες κληρώσεις και να τις διορθώνει αν χρειάζεται.

 

  • Οι υπεύθυνοι κληρώσεων έχουν την ευθύνη για τις κληρώσεις που διενεργούν και θα πρέπει να μπορούν να τις αιτιολογήσουν στον Επικεφαλής Διαιτητή, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη για όλη τη διοργάνωση και μπορεί να ελέγχει και να παρεμβαίνει στις κληρώσεις αν το κρίνει απαραίτητο.

 

  • Οι διαιτητές που δεν έχουν αποκτήσει την «άδεια» της FIDE μπορούν να διαιτητεύουν και σε τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση αλλά δεν επιτρέπεται να καταχωρούνται στο πρόγραμμα κλήρωσης.

 

  • Οι Επικεφαλής διαιτητές μετά την ολοκλήρωση κάθε διοργάνωσης υποβάλλουν στην Κ.Ε.Δ. έκθεση διαιτησίας συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τα πεδία της έκθεσης που υπάρχει στον σύνδεσμο http://chessfed.gr/ked/2017/03/11/έκθεση διαιτησίασ/ συνυποβάλλοντας και το αρχείο των αγώνων με όλα τα αποτελέσματα καθώς και τις όποιες ενστάσεις υποβλήθηκαν μαζί με τις αποφάσεις των επιτροπών ενστάσεων. Μόνο τα φύλλα αγώνων των ομαδικών διοργανώσεων (πρωταθλημάτων και κυπέλλων) υποβάλλονται κατευθείαν στην Ε.Σ.Ο. και στην πρωτότυπη φυσική μορφή τους είτε από τον Επικεφαλής Διαιτητή είτε μέσω των Τ.Ε.Δ..

ΑΡΘΡΟ 8: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

  • Στις διοργανώσεις, Α Κατηγορίας προτείνεται η παρακάτω διάρθρωση:

α)  Επικεφαλής Διαιτητής (Ε.Δ.)

β)  Υπεύθυνος/οι Κληρώσεων. Στις διοργανώσεις rapid με πολλά ταυτόχρονα τουρνουά όπως τα σχολικά πρωταθλήματα προτείνεται ένας υπεύθυνος κληρώσεων ανά 3 έως 6 τουρνουά ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

γ)   Βοηθός/οί του Επικεφαλής Διαιτητή (Β.Ε.Δ.). Η προτεινόμενη αναλογία Βοηθών Επικεφαλής Διαιτητών/παίκτες είναι ένας ανά 100 παίκτες.

δ)  Διαιτητές (Ένας από 10 μέχρι 15 παρτίδες – στην κρίση του Ε.Δ.).

 

  • Στις διοργανώσεις Β και Γ Κατηγορίας είναι αποδεκτή μια σχετική απόκλιση, ανάλογα με το επίπεδο, την δομή του τουρνουά και με την σύμφωνη γνώμη Επικεφαλής Διαιτητή.

 

 

ΑΡΘΡΟ 9: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

  • Σε όλες τις διοργανώσεις ορίζεται από την Κ.Ε.Δ. (ή τις Τ.Ε.Δ. για τοπικούς αγώνες) ένας Επικεφαλής Διαιτητής ο οποίος έχει την συνολική τεχνική και γενική εποπτεία των αγώνων.

 

  • Ο Διευθυντής Αγώνων ορίζεται από την διοργανώτρια αρχή και δεν έχει απολύτως καμία Τεχνική Εποπτεία σε θέματα Διαιτησίας, ούτε έχει δικαίωμα να κάνει κληρώσεις. Τα καθήκοντά του είναι αυστηρότατα διοικητικής και οργανωτικής φύσης.

 

  • Στις διοργανώσεις Α Κατηγορίας πριν την έναρξη των αγώνων γίνονται α) η τεχνική συνάντηση των διαιτητών (τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξη του τουρνουά) και β) η τεχνική συνάντηση των αρχηγών αποστολών και όσων παικτών το επιθυμούν. Και στις δύο συναντήσεις είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του Επικεφαλής Διαιτητή και του Δ/ντη Αγώνων. Στην τεχνική συνάντηση των διαιτητών γίνεται ενημέρωση των διαιτητών για πιθανές ιδιαιτερότητες του τουρνουά καθώς και για πρόσφατες αλλαγές των κανονισμών και συζητούνται θέματα οργάνωσης τους π.χ. ορισμός υπευθύνων κατηγοριών (sector arbiter), συμπλήρωση φύλλων ελέγχου χρόνου κλπ. Στην τεχνική συνάντηση με τους αρχηγούς των αποστολών ολοκληρώνονται οι εξής διαδικασίες:

Α) Τελικός έλεγχος συμμετοχών

Β) Περιγραφή των συνθηκών των αγώνων

Γ) Ορισμός Επιτροπής Ενστάσεων

 

ΑΡΘΡΟ 10: ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

  • Κάθε συνάντηση ομάδων πρέπει να καλύπτεται από έναν διαιτητή, και σε κρίσιμες συναντήσεις και από έναν βοηθό.

 

  • Τα συμμετέχοντα σωματεία ενημερώνονται για τους ορισθέντες από την Τ.Ε.Δ. διαιτητές τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν την διεξαγωγή κάθε γύρου.

 

  • Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ., από το σωματείο έδρα, για τον ορισμό άλλου διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, αν δεν ορισθεί άλλος διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την Διοργανώτρια Αρχή.

 

  • Αμέσως μετά τη λήξη κάθε συνάντησης ο διαιτητής κοινοποιεί στον υπεύθυνο κληρώσεων το φύλλο αγώνος και σε είκοσι τέσσερις ώρες το πρωτότυπο στην Τ.Ε.Δ.. Μετά τη λήξη της διοργάνωσης τα πρωτότυπα φύλλα αγώνων αποστέλλονται στην Ε.Σ.Ο. από την Τ.Ε.Δ. της περιοχής ή τον Επικεφαλής Διαιτητή ανάλογα με τις εκάστοτε οδηγίες της Διοργανώτριας Αρχής.

 

  • Στα ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα, δεν επιτρέπεται να είναι αρχηγός της ομάδας προπονητής ή άλλος ενήλικας, αλλά μόνο κάποιος από τους παίκτες της ομάδας.

 

  • Σε κάθε συνάντηση ορίζονται πριν την έναρξη των αγώνων δύο αρχηγοί, ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός.

 

  • Σε περίπτωση που κάποια ομάδα θέλει να ορίσει αλλοδαπό αρχηγό θα πρέπει η επιλογή τουλάχιστον του ενός αρχηγού να είναι τέτοια που να επιτρέπει την εφαρμογή του άρθρου 12.4 των ισχυόντων FIDE tournament rules:

12.4 “If the team captain wishes to speak to one of his players, he shall first approach the arbiter. The team captain shall then speak to the player in the presence of an arbiter, using a language the arbiter can understand. The same procedure shall be followed if a player needs to speak to the captain.”

Δηλαδή θα πρέπει η επικοινωνία του αρχηγού με κάποιο παίκτη να μπορεί να γίνει κατανοητή από το διαιτητή Αν υπάρχει πρόβλημα ισχύει η απόφαση του Επικεφαλής Διαιτητή.

  • Το Σωματείο που έχει την έδρα είναι υποχρεωμένο να έχει στη διάθεση του διαιτητή όλη την υποδομή που είναι απαραίτητη για την διεξαγωγή του αγώνα συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης στο δίκτυο ώστε να γίνει έλεγχος της σωστής κατάταξης των παικτών ή εναλλακτικά εκτυπωμένης λίστας με τα πρόσφατα ελληνικά και διεθνή ΕΛΟ των παικτών και των 2 ομάδων. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο χώρος των αγώνων να είναι ανοικτός και έτοιμος με σκακιέρες, ρολόγια, παρτιδόφυλλα, Φύλλο Αγώνος και στυλό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη της συνάντησης.
  • Οι συνθέσεις των ομάδων, τα Αθλητικά Δελτία και οι Κάρτες Υγείας των αθλητών θα πρέπει να παραδίνονται στο διαιτητή τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ορισμένη έναρξη της συνάντησης ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των συνθέσεων. Αν δεν έχουν προσέλθει και οι δύο ομάδες ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κρατά κρυφή τη σύνθεση της ομάδας που του δόθηκε και δεν τοποθετεί τους παίκτες της ομάδας που είναι παρούσα μέχρι να δοθεί και η σύνθεση και της άλλης ομάδας ξεκινά όμως όλα τα ρολόγια κανονικά σε βάρος της ομάδας που δεν ήρθε ζητώντας από τους παίκτες που έχουν τα λευκά να του γράψουν σε χαρτί την πρώτη κίνηση την οποία δεν φανερώνει στη σκακιέρα.

 

ΑΡΘΡΟ 11: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

  • Οι ενστάσεις αφορούν την διαφωνία των αγωνιζομένων παικτών ή σωματείων εναντίον αποφάσεων των διαιτητών και υποβάλλονται στην Επιτροπή Ενστάσεων με την διαδικασία που προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και τις προκηρύξεις αγώνων της διοργανώτριας αρχής.

 

  • Οι καταγγελίες κατά διαιτητών υποβάλλονται, τεκμηριωμένες με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, στη διοργανώτρια αρχή και στην Τ.Ε.Δ. ή Κ.Ε.Δ. πριν την έναρξη του επόμενου γύρου ή το αργότερο τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

 

  • Η πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων ορίζεται από την Διοργανώτρια Αρχή σε συνεργασία με τον επικεφαλής διαιτητή κάθε τουρνουά κατά την διάρκεια της τεχνικής συνάντησης και ανακοινώνεται δημόσια με ανάρτηση πριν την έναρξη των αγώνων

 

  • Η Επιτροπή Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο όργανο.

 

  • Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την άσκηση μιας ένστασης είναι αυτή που προβλέπεται στην εκάστοτε προκήρυξη αγώνων.

 

  • Η ένσταση ασκείται γραπτά και εκδικάζεται από την Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζει η Διοργανώτρια Αρχή σύμφωνα με όσα προβλέπει η αντίστοιχη προκήρυξη (διαδικασία υποβολής, ύψος παραβόλου, χρόνος εκδίκασης κλπ).

 

  • Ο χρόνος εκδίκασης της ένστασης και όλες οι σχετικές διαδικασίες προβλέπονται από την προκήρυξη των αγώνων.

 

  • Αν η ένσταση δεν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Ενστάσεων, θεωρείται ότι έγινε δεκτή. Αν γίνει έστω και μερικά δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της διοργανώτριας αρχής.

 

  • Προσφυγή για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. και εφόσον έχει κατατεθεί εντός μίας ώρας από τη γνωστοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης στους εμπλεκομένους και στις εξής περιπτώσεις:

α) κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ενστάσεων των αγώνων.

β) κατά της αποδοχής της ένστασης λόγω μη εκδίκασής της από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων.

 

  • Η απόφαση της Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. εκδίδεται οπωσδήποτε πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου και είναι τελεσίδικη.

 

  • Σε περίπτωση ένστασης θα πρέπει οι διαιτητές να προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους (Σωματείο ή σκακιστές) να κάνουν σχετική σημείωση στο φύλλο αγώνα (για ομαδικούς αγώνες) ή στο φύλλο της παρτίδας τους (για ατομικούς αγώνες). Εξυπακούεται ότι αμέσως μετά την υποβολή της ένστασης ο διαιτητής της συνάντησης θα πρέπει να υποβάλλει στην επιτροπή ενστάσεων τη δική του έκθεση των γεγονότων την οποία θα πρέπει να κοινοποιεί στον Επικεφαλής Διαιτητή και στην διοργανώτρια αρχή.

 

  • Οι Τ.Ε.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν ορίζουν την Επιτροπή Ενστάσεων, ούτε ως φορέας μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Επιτροπής Ενστάσεων.

 

  • Στην εκδίκαση των ενστάσεων απαγορεύεται να συμμετέχουν όποια μέλη έχουν οποιαδήποτε σχέση (συγγενική-παραγοντική κλπ.) με τον ενιστάμενο παίκτη ή σωματείο.

 

 

ΑΡΘΡΟ 12 : ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

  • Η Έκθεση Διαιτησίας (με το αρχείο κλήρωσης των αγώνων) υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή το αργότερο σε δυο (2) εργάσιμες ημέρες από την λήξη των αγώνων, αποκλειστικά στην Κ.Ε.Δ  και στην Ε.Σ.Ο. μέσω του συνδέσμου https://www.chessfed.net/ked/2017/03/11/έκθεση διαιτησίας

 

  • Εκθέσεις Διαιτησίας υποβάλλονται για όλα ανεξαιρέτως τα τουρνουά οποιουδήποτε επιπέδου και μορφής, χωρίς καμία εξαίρεση. Για τα ομαδικά πρωταθλήματα η Έκθεση υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή μετά την ολοκλήρωσή τους.

 

  • Ο Επικεφαλής Διαιτητής δεν επιτρέπεται να διαιτητεύσει άλλο τουρνουά μέχρι να υποβάλλει την έκθεση Διαιτησίας που εκκρεμεί. Σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής της έκθεσης διαιτησίας η Κ.Ε.Δ. θα αποφασίζει αν ήταν δικαιολογημένη η καθυστέρηση ή αν θα επιβάλει τη σχετική ποινή.

 

ΑΡΘΡΟ 13: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

  • Η διοργανώτρια αρχή και ο Δ/ντης Αγώνων πρέπει να συμβουλεύονται και να ενημερώνουν αρκετές ημέρες πριν τον Επικεφαλής Διαιτητή για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και να παρακολουθούν διακριτικά και αθόρυβα τους αγώνες ώστε να μπορεί να προγραμματίσει κατάλληλα τον αριθμό των διαιτητών και την κατάλληλη οργάνωση της αίθουσας μαζί με το Δ/ντη Αγώνων.

 

  • Σε οποιαδήποτε κατηγορία τουρνουά εκτός των όσων έχει αποφασισθεί ότι μπορούν να παρευρίσκονται στους αγώνες σύμφωνα με τα παραπάνω δικαίωμα έχουν επίσης και οι παρακάτω κατηγορίες:

α) Τα  μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο., της Κ.Ε.Δ. και Αξιωματούχοι της FIDE και της ECU

β) Τα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων εφόσον δεν είναι γονείς αγωνιζομένων παικτών.

 

  • Όσοι έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τους αγώνες φέρουν υποχρεωτικά ειδική κάρτα διαπίστευσης στην οποία αναφέρεται η ιδιότητά τους και για την έκδοση της οποίας είναι υπεύθυνος ο Δ/ντης Αγώνων.

 

  • Κάθε ειδική περίπτωση που δεν προβλέφθηκε αντιμετωπίζεται από τον Διευθυντή Αγώνων σε συνεργασία με τον Επικεφαλής Διαιτητή.

 

  • Γενικά η Κ.Ε.Δ. έχει την άποψη ότι προβάλλεται και διαδίδεται το σκάκι όταν επιτρέπεται η παρακολούθηση των αγώνων με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α) Να εξασφαλίζεται ο  απόλυτος  έλεγχος των αγώνων από τους διαιτητές.

β) Ο αγωνιστικός χώρος να είναι αρκετά μεγάλος για να μην ενοχλούνται οι αγωνιζόμενοι.

γ) Να περιορίζονται στο ελάχιστο οι απομακρύνσεις παικτών από τον αγωνιστικό χώρο.

 

  • Συνιστάται η χρήση διαχωριστικών σκοινιών για την διατήρηση διακριτών αποστάσεων των θεατών από τους παίκτες.

 

ΑΡΘΡΟ 14: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

  • Οι διοργανωτές και οι Δ/ντες Αγώνων όλων των τουρνουά που διεξάγονται στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλα τα άρθρα της Γενικής Οδηγίας που αναφέρονται στα θέματα διαιτησίας ώστε οι προκηρύξεις να είναι εναρμονισμένες με τους κανονισμούς αγώνων της Ε.Σ.Ο. και της FIDE για να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους. Σε περίπτωση που διαιτητής διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο θα απέτρεπε την αξιολόγηση του τουρνουά οφείλει να ενημερώσει τον Δ/ντη Αγώνων και σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν επιλυθεί θα πρέπει να ενημερώσει την Κ.Ε.Δ. και την Ε.Σ.Ο..

 

  • Οι διοργανωτές των τουρνουά Α και Β Κατηγορίας έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν έγκαιρα την προκήρυξη των αγώνων που διοργανώνουν στην Ε.Σ.Ο. και τα ονόματα των προτεινόμενων διαιτητών στην Κ.Ε.Δ. σύμφωνα με το άρθρο 5.3 της παρούσας Γενικής Οδηγίας (για τα τουρνουά Β κατηγορίας μόνο τους Επικεφαλής Διαιτητές). Η τελική απόφαση του ορισμού των διαιτητών ανήκει στην Κ.Ε.Δ. Για τα τουρνουά Γ Κατηγορίας υπεύθυνη για τον ορισμό των διαιτητών είναι η αρμόδια Τ.Ε.Δ..

 

  • Οι διοργανωτές και οι Δ/ντες Αγώνων είναι υπεύθυνοι για όλα τα θέματα που αφορούν την κατάλληλη προετοιμασία του χώρου των αγώνων και της διοργάνωσης γενικότερα. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η προμήθεια κατάλληλων τραπεζιών και καρεκλών και η τοποθέτηση τους με τρόπο ώστε να είναι εύκολη η προσέλευση και η αποχώρηση των αθλητών καθώς και ο έλεγχος των παρτίδων από τους διαιτητές. Η προμήθεια παρτιδόφυλλων, στυλό, συρραπτικών και οποιοδήποτε άλλης γραφικής ύλης απαιτείται. Η προμήθεια στύλων και ταινιών για δημιουργία διαχωριστικών ζωνών. Ο κλιματισμός της αίθουσας. Η προμήθεια όλου του απαραίτητου σκακιστικού υλικού και ο έλεγχος καλής λειτουργίας των σκακιστικών ρολογιών. Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο κληρώσεων η εξασφάλιση ΗΥ, εκτυπωτών και toner για τους εκτυπωτές. Η εξασφάλιση παροχής διαδικτύου με τις απαραίτητες ταχύτητες ανάλογα με τις απαιτήσεις του τουρνουά. Η έγκαιρη οριστικοποίηση της λίστας των συμμετεχόντων η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε να είναι εφικτή η σωστή κλήρωση με το ελβετικό σύστημα. Η οργάνωση προβολής και μετάδοσης των αγώνων, όπου αυτό απαιτείται.

 

  • Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με τους ορισθέντες διαιτητές σε διοργανώσεις στις οποίες τον ορισμό έχει κάνει η Κ.Ε.Δ., ο ΕΔ ή ο Δ/ντης Αγώνων ή ο διοργανωτής ενημερώνουν αμέσως την Κ.Ε.Δ. και αυτή αναλαμβάνει να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση.

 

ΑΡΘΡΟ 15: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

  • Τα καθήκοντα των Επικεφαλής διαιτητών περιγράφονται από τα αντίστοιχα άρθρα των εν ισχύ FIDE TOURNAMENT RULES και των κανόνων σκακιού. Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι Επικεφαλής διαιτητές έχουν την συνολική ευθύνη για όλα τα τεχνικά θέματα και σε συνεργασία με τον Δ/ντη αγώνων πρέπει να εξασφαλίζουν την ομαλή και αδιατάρακτη διεξαγωγή των αγώνων. Οι Επικεφαλής διαιτητές των τουρνουά Α Κατηγορίας πρέπει να ενημερώνουν αμέσως την Κ.Ε.Δ. για οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

ΑΡΘΡΟ 16: ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

  • Η παρούσα Γενική Οδηγία έχει 16 άρθρα. Η ισχύς της τροποποιημένης Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ. με πλήρη εφαρμογή σε όλα της τα άρθρα αρχίζει από την ημερομηνία κοινοποίησης της στην Ε.Σ.Ο. και τις Τ.Ε.Δ. και ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ.

 

  • Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα τροποποιήσεων, αλλαγών και προσθήκης νέων διατάξεων στην παρούσα Γενική Οδηγία όποτε κριθεί απαραίτητο και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

  • Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της όποτε διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των Κανονισμών Αγώνων και Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. και της Γενικής της Οδηγίας.

 

  • Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την ισχύουσα Γενική Οδηγία αποφασίζει η Κ.Ε.Δ, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ο. όπου αυτή απαιτείται, και οι αποφάσεις της θεωρούνται τελικές.

Το κείμενο σε μορφή pdf εδώ