Αρχείο δημοσιεύσεων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 54/02.11.2015
Θέμα : Σεμινάριο Διαιτησίας
Πληροφορίες : Β. Τσορμπατζόγλου
Τηλ: 6974 375072
Αγαπητοί φίλοι,
Ενόψει των διοργανώσεων που ακολουθούν , καθώς και για την υποβολή νέων αιτημάτων προαγωγής για το 2016 κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη η διοργάνωση σεμιναρίου για την ανάδειξη νέων διαιτητών για την ενημέρωση των παλαιότερων και απόκτησης νορμών προαγωγής.
Για τον σκοπό αυτό η ΚΕΔ σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Θ.-Χ. και τον Α.Μ.Ο. «Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ» διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη στις 16, 18 και 21/11/2015 ανοιχτό σεμινάριο διαιτησίας, ανάδειξης νέων διαιτητών καθώς και ενημέρωσης παλαιών και νέων στα θέματα κληρώσεων για την απόκτηση νόρμας κληρώσεων. Το σεμινάριο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Γαλαξία (Βασ. Όλγας 285).
Στο σεμινάριο αυτό θα διδαχθούν οι ισχύοντες Κανόνες Σκακιού της FIDE και θα γίνει ειδική αναφορά στους Κανονισμούς Ομαδικών Πρωταθλημάτων και οργάνωσης αγώνων.
Παράβολο συμμετοχής 10 ευρώ. Στο παράβολο συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω: 1.ΕΓXΕIΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΚΑΚΙΟΥ ΤΗΣ FIDE για κάθε συμμετέχοντα (σε ηλεκτρονική μορφή) 2.Τα οργανωτικά έξοδα.
Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι και όποιοι θέλουν, ανεξάρτητα ιδιότητας και περιοχής. Θεωρούμε όμως χρήσιμο να το παρακολουθήσουν γονείς, σκακιστές παράγοντες και προπονητές.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 13.11.2015 στον κύριο Σάββα Μαυρομούστακο με email στο saeakeam@hotmail.com
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 30 -35 άτομα. Σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού αυτού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημέρα δήλωσης συμμετοχής
Στο σεμινάριο αυτό θα διδαχθούν: 1. οι ισχύοντες Κανόνες Σκακιού της FIDE και θα γίνει ειδική αναφορά στους Κανονισμούς Ομαδικών Πρωταθλημάτων
2. Οι απόψεις και οι ερμηνείες των κορυφαίων διαιτητών G. Gjjissen B. Kazic & Stewart Reuben.
3. H παράγραφος 2 θα τεκμηριωθεί και με τα αντίστοιχα μεταφρασμένα αποσπάσματα από το πρόσφατο εγχειρίδιο διαιτησίας της FIDE (2014).
4. Η διδασκαλία και η εφαρμογή των κανόνων θα παρουσιασθεί και σε θέσεις στην σκακιέρα αναπαράστασης(Μαγνητική)
Δικαίωμα συμμετοχής έχει ελεύθερα κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως φύλου και περιοχής, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Τέλος, τονίζουμε ότι και η απλή παρακολούθηση σεμιναρίων από τους διαιτητές αποτελεί ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των διαιτητών.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι απόλυτα ελεύθερη για όλους και χωρίς την καταβολή παράβολο συμμετοχής που δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν
Η Κ.Ε.Δ. συνιστά και θεωρεί εξαιρετικά ΧΡΗΣΙΜΗ την παρακολούθηση των σεμιναρίων διαιτησίας από τους γονείς προπονητές, παράγοντες και παίκτες.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Παύλος Αναστασιάδης Βύρων Τσορμπατζόγλου
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16, 18 και 21.11.2015)

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11/2015 17:00-21:30
Θέματα : ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (Γενική Παρουσίαση Κανόνων Σκακιού-Διαιτησίας, ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ – ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΝΟΝΩΝ – ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΝΟΝΩΝ)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ (ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ)-ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – Με ποια κριτήρια αποφάσιζαν και αποφασίζουν οι κορυφαίοι διαιτητές ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.
Γενικές αρχές-ιστορικά στοιχεία-ικανότητα-μορφή του ελβετικού συστήματος.
Βασικά αποσπάσματα από τους κανόνες αγώνων της FIDE.
Εισηγητής: Βύρων Τσορμπατζόγλου
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/11/2015 17:30-21:00
Θέματα: Συστήματα Κληρώσεων- Κληρώσεις με το Swiss-Manager
Παρουσίαση-επίδειξη χειρισμού
Εισηγητής: Χριστοφορίδης Γιάννης

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11/2015 17:00-21:00
Θέματα : Κανονισμοί – Έντυπα Ομαδικών Πρωταθλημάτων – Χρήση Χρονομέτρων
Γενική Επανάληψη και Επίλυση αποριών συμμετεχόντων
Εισηγητές: Τσορμπατζόγλου Βύρων- Μαυρομούστακος Σάββας
Γραπτή Δοκιμασία Ανάδειξης Διαιτητών και για νόρμα Κληρώσεων

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Στο CD που θα μοιρασθεί θα υπάρχουν οι κανόνες σκακιού της FIDE, όλοι οι κανονισμοί της Κ.Ε.Δ. και διάφορα αρχεία οδηγιών διαιτησίας-γενικό εγχειρίδιο διαιτησίας.
Θα γίνει προσπάθεια το CD να περιέχει περισσότερα αρχεία κανονισμών της Ε.Σ.Ο. και της FIDE.
2. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες και στο σεμινάριο κληρώσεων να φέρουν και τον φορητό τους υπολογιστή.
3. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου όλες τις ημέρες δεν είναι υποχρεωτική αλλά παρακαλούμε την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου να είναι όλοι παρόντες.
4. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για την ανάδειξη-προαγωγή των διαιτητών είναι υποχρεωτική.
5. Τέλος παρακαλούνται όσοι παρακολουθήσουν και το σεμινάριο κληρώσεων να το δηλώσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13/11/2015 για λόγους οργανωτικούς και υπολογισμού του απαραίτητου εξοπλισμού σε σημεία ηλεκτροδότησης.
6. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στον τρόπο λήψης αποφάσεων με την ΕΡΜΗΝΕΙΑ των κανόνων παρουσιάζοντας και τεκμηριώνοντας αυτόν τον τρόπο τόσο με τις απόψεις των διαχρονικά ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ διαιτητών όσο και με την αντίστοιχη αποδοχή και ΕΓΚΡΙΣΗ της FIDE.
Ευχαριστούμε