Αρχείο δημοσιεύσεων

Ενδυματολογικός κώδικας διαιτητών και προσωπικού διοργανώσεων

Εισαγωγή

Η ενδυμασία και η εν γένει εμφάνιση των διαιτητών και του προσωπικού της διοργάνωσης πρέπει να είναι διακριτική. Η εμφάνιση του Διαιτητή θα πρέπει να αντανακλά σοβαρότητα και κύρος και δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο προσοχής ή σχολίων. Ο Δ/ντης Αγώνων ή ο Επικεφαλής Διαιτητής έχει δικαίωμα να αποβάλει διαιτητή από τη διοργάνωση σε περίπτωση που κρίνει ότι η εμφάνισή του προκαλεί και δεν συνάδει με τις παρακάτω οδηγίες. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να συμπεριλάβει στην έκθεση διαιτησίας τους λόγους της αποβολής, οι οποίοι καλό είναι να τεκμηριώνονται και με φωτογραφικό υλικό.

Α. Ενδυμασία

  1. Αν η διοργάνωση έχει προμηθεύσει διαιτητικές στολές οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να τις χρησιμοποιούν.
  2. Τα υποδήματα δεν θα πρέπει να προκαλούν θόρυβο π.χ. τακούνια, τσόκαρα κλπ ενώ για τους άρρενες δεν επιτρέπεται η χρήση πέδιλων.
  3. Δεν επιτρέπεται σε κανένα ένδυμα των διαιτητών να υπάρχει οποιοδήποτε έμβλημα (ομάδας, οργάνωσης, θρησκείας κλπ) ή οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως διαφήμιση ή οποιοδήποτε σύνθημα ή σταμπαρισμένο πρόσωπο ή γελοιογραφία και γενικά οτιδήποτε που κριθεί ως άμεση ή έμμεση έκφραση άποψης/στάσης πλην αυτών της επίσημης στολής που τυχόν έχει προμηθεύσει η διοργάνωση.
  4. Η ενδυμασία των διαιτητών θα πρέπει να είναι ανάλογη του κύρους του θεσμού. Ενδεικτικά στους διαιτητές και το προσωπικό της διοργάνωσης δεν επιτρέπονται τα μαγιό, τα «προκλητικά» ενδύματα π.χ. διάφανα, τα ενδύματα που είναι σκισμένα ή/και εμφανώς λερωμένα. Τα ενδύματα θα πρέπει να καλύπτουν οπωσδήποτε τον κορμό του σώματος.

Β. Εμφάνιση

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι παίκτες έχουν «αλλεργία» (χημική δυσανεξία) σε διάφορες μυρωδιές είναι αναγκαίο ο κάθε διαιτητής να φροντίζει σε περίπτωση χρήσης αρωμάτων, αποσμητικών κλπ ή κατανάλωσης ουσιών, η οσμή τους να μην είναι έντονη ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στους παίκτες ή στους υπόλοιπους διαιτητές.
  2. Οι διαιτητές δεν θα πρέπει να φέρουν εμφανή σύμβολα που μπορούν να προκαλέσουν θρησκευτικές, πολιτικές, οπαδικές, εθνοτικές, φυλετικές ή έμφυλες έριδες ή αμφισβητήσεις. Τα σύμβολα μπορεί να είναι είτε φορητά π.χ. με τη μορφή κοσμήματος ή μόνιμα π.χ. δερματοστιξία (τατουάζ).
  3. Η κόμμωση των διαιτητών με τη χρήση χρωμάτων ή σχεδίων κουρέματος δεν θα πρέπει να παραπέμπει σε θρησκευτικές, πολιτικές, οπαδικές, εθνοτικές, φυλετικές ή έμφυλες προτιμήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έριδες ή αμφισβητήσεις.