Σεμινάρια Προσεχώς

Αρχείο δημοσιεύσεων

Ενδυματολογικός κώδικας διαιτητών και προσωπικού διοργανώσεων

Εισαγωγή

Η ενδυμασία και η εν γένει εμφάνιση των διαιτητών και του προσωπικού της διοργάνωσης πρέπει να είναι διακριτική και δεν θα πρέπει να προκαλεί θρησκευτικές, πολιτικές, εθνοτικές, εμπορικές, φυλετικές ή έμφυλες έριδες και αμφισβητήσεις. Η εμφάνιση του Διαιτητή θα πρέπει να αντανακλά σοβαρότητα και κύρος και δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο προσοχής ή σχολίων. Ο Δ/ντης Αγώνων ή ο Επικεφαλής Διαιτητής έχει δικαίωμα να αποβάλει διαιτητή από τη διοργάνωση σε περίπτωση που κρίνει ότι η εμφάνισή του προκαλεί και δεν συνάδει με τις παρακάτω οδηγίες. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να συμπεριλάβει τους λόγους της αποβολής, οι οποίοι μπορούν να τεκμηριωθούν και με φωτογραφικό υλικό, στην έκθεση διαιτησίας:

Α. Ενδυμασία

  1. Αν η διοργάνωση έχει προμηθεύσει διαιτητικές στολές οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να τις χρησιμοποιούν.
  2. Τα υποδήματα δεν θα πρέπει να προκαλούν θόρυβο π.χ. τακούνια, τσόκαρα κλπ ενώ για τους άρρενες δεν επιτρέπεται η χρήση πέδιλων.
  3. Δεν επιτρέπεται σε κανένα ένδυμα των διαιτητών να υπάρχει οποιοδήποτε έμβλημα (ομάδας, οργάνωσης, θρησκείας κλπ) ή οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως διαφήμιση ή οποιοδήποτε σύνθημα ή σταμπαρισμένο πρόσωπο ή γελοιογραφία και γενικά οτιδήποτε που κριθεί ως άμεση ή έμμεση έκφραση άποψης/στάσης πλην αυτών της επίσημης στολής που τυχόν έχει προμηθεύσει η διοργάνωση.
  4. Στους διαιτητές δεν επιτρέπεται να φοράνε μαγιό, σορτς, φόρμες γυμναστικής, πολύ κοντές φούστες, ενδύματα που είναι διάφανα ή ενδύματα που είναι σκισμένα και βρώμικα.

Β. Εμφάνιση

  1. Οι διαιτητές οφείλουν να είναι καθαροί και περιποιημένοι και σε περίπτωση χρήσης αρωμάτων, αποσμητικών κλπ ή κατανάλωσης ουσιών, η οσμή τους δεν θα πρέπει να είναι πολύ έντονη/ενοχλητική.
  2. Οι διαιτητές δεν θα πρέπει να φέρουν εμφανή σύμβολα που παραπέμπουν σε θρησκευτικές, πολιτικές, οπαδικές, εθνοτικές, εμπορικές, φυλετικές ή έμφυλες προτιμήσεις. Τα σύμβολα μπορεί να είναι είτε φορητά π.χ. με τη μορφή κοσμήματος ή μόνιμα π.χ. δερματοστιξία (τατουάζ).
  3. Η κόμμωση των διαιτητών δεν θα πρέπει να προκαλεί με χρώματα ή σχέδια κουρέματος που να παραπέμπουν σε θρησκευτικές, πολιτικές, οπαδικές, εθνοτικές, εμπορικές, φυλετικές ή έμφυλες προτιμήσεις.