Αρχείο δημοσιεύσεων

ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 02/03/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

 ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Κ.Ε.Δ. 2011

(Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ. της 02/03/2011)


ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΡΘΡΟ

ΘΕΜΑ

ΣΕΛ

1

Σχήμα λειτουργίας

1

2

Τηλεσυνεδριάσεις

2

3

Γενικές Αρμοδιότητες Κ.Ε.Δ -Τ.Ε.Δ

2

4

Συγκρότηση Τ.Ε.Δ. – Πλαίσιο Συνεργασίας Κ.Ε.Δ.-Τ.Ε.Δ.

3

5

Ορισμός και Γνωστοποίηση Ορισμού Διαιτητών

3

6

Προκήρυξη και Αξιολόγηση Αγώνων

3

7

Κριτήρια Επιλογής και Ορισμού Διαιτητών

4

8

Κωλύματα Επιλογής – Ορισμού Διαιτητών

5

9

Κληρώσεις

5

10

Γενική Διάρθρωση Τεχνικής Υποστήριξης Αγώνων

6

11

Γενικές Αρχές Διεξαγωγής Αγώνων

7

12

Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα

7

13

Ενστάσεις – Καταγγελίες

8

14

Διαιτητές – Υπεύθυνοι Κληρώσεων

9

15

Εκθέσεις Διαιτησίας

10

16

Σεμινάρια Διαιτησίας – Ανάδειξη Διαιτητών – Κατηγορίες Διαιτητών

10

17

Προαγωγή Διαιτητών

15

18

Τελική Διάταξη

17

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΟ 1ο

ΣΧΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1.1 Στην τακτική συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ., την Τετάρτη 02.03.2011, αποφασίσθηκε ομόφωνα να διαμορφωθεί το σχήμα λειτουργίας της Κ.Ε.Δ. ορίζοντας τους εξής τομείς λειτουργίας και δραστηριότητας της Κ.Ε.Δ. με τους παρακάτω αναφερόμενους Τομεάρχες:

αΤομέας επιλογής, ορισμού διαιτητών και οργάνωσης σεμιναρίων διαιτησίας με Τομεάρχη τον κ. Βύρωνα Τσορμπατζόγλου.

β) Τομέας προαγωγής διαιτητών με Τομεάρχη τον κ. Ιωάννη Μήτρου.

γ) Τομέας επικοινωνίας με Τ.Ε.Δ. και διοργανωτές με Τομεάρχη τον κ. Ευστράτιο Γρίβα.

δ) Τομέας κληρώσεων, διαδικτύου και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με Τομεάρχη τον κ. Μιχαήλ Πρεβενιό.

ε) Τομέας ενημέρωσης Π.Ο.Δ. και αξιολόγησης τουρνουά με Τομεάρχη τον ειδικό συνεργάτη της Κ.Ε.Δ. κ. Σάββα Μαυρομούστακο.

1.2 Στο εξής όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ΤΕΔ, Διαιτητές, Ενώσεις κλπ) θα ενημερώνουν τον αρμόδιο Τομεάρχη για την αντιμετώπιση του σχετικού τους θέματος ή αιτήματος. Ο αρμόδιος Τομεάρχης θα δίνει την λύση και την απάντηση ακολουθώντας την διαδικασία της Τηλεσυνεδρίασης.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

2.1 Για λόγους οικονομικούς – πρακτικούς και συχνότερων συνεδριάσεων καθιερώνονται οι Τηλεσυνεδριάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. με ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική επικοινωνία αν χρειασθεί.

2.2 Οι αποφάσεις των τηλεσυνεδριάσεων θεωρούνται απόλυτα νόμιμες και ισοδύναμες με τις αποφάσεις των κλασσικών συνεδριάσεων. 

2.3 Ο Τομεάρχης ηλεκτρονικής επικοινωνίας και διαδικτύου αναλαμβάνει τον συντονισμό και την πραγματοποίηση των Τηλεσυνεδριάσεων.

2.4 Οι Τηλεσυνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται όποτε για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με την φυσική παρουσία των μελών της Κ.Ε.Δ. και υπάρχουν σοβαρά και επείγοντα θέματα για άμεση αντιμετώπιση.

2.5 Όποτε είναι δυνατόν οι αποφάσεις των Τηλεσυνεδριάσεων θα επικυρώνονται και με την διαδικασία των κλασικών συνεδριάσεων.

ΑΡΘΡΟ 3ο

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Κ.Ε.Δ.-Τ.Ε.Δ.

3.1 Η Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ. αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. και συντάχθηκε σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Αθλητικού Νόμου και των Κανονισμών Αγώνων και Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο..

3.2 Σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο 2725/1999 και την τροποποίηση του με τον Ν. 3057/2002 (άρθρο 68) και τον Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. (άρθρα 2.2 και 2.5), στις γενικές αρμοδιότητες της Κ.Ε.Δ. συμπεριλαμβάνονται και η επιλογή, η αξιολόγηση, ο ορισμός και ο πειθαρχικός έλεγχος των Διαιτητών (Άρθρο 12 του Κ.Δ.) και η οργάνωση και διεξαγωγή Σεμιναρίων Διαιτησίας.

3.3 Ειδικότερα, η Κ.Ε.Δ. ασκεί τα καθήκοντα της επιλογής και του ορισμού Διαιτητών για όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες σε τουρνουά οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου που διεξάγονται στην Ελλάδα.

3.4 Οι Τ.Ε.Δ. ασκούν τα αντίστοιχα καθήκοντα Διαιτησίας και ορισμού Διαιτητών, σε αγώνες της περιοχής ευθύνης της αντίστοιχης Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής, ορίζοντας υποχρεωτικά Διαιτητές της περιοχής ευθύνης τους από τον ισχύοντα Π.Ο.Δ., εφαρμόζοντας αναλογικά τα άρθρα 3 και 6.2. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης Διαιτητών απευθύνονται στην Κ.Ε.Δ.

3.5 Εάν σε μια περιοχή δεν έχει ορισθεί Τ.Ε.Δ. ή είναι αδύνατο να λειτουργήσει είτε λόγω προβλημάτων είτε λόγω κατάργησης της αντίστοιχης περιοχής κάλυψης, τότε η Κ.Ε.Δ. αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Τ.Ε.Δ. ή μπορεί να ορίσει προσωρινή Τ.Ε.Δ., ή να αναθέσει στην πλησιέστερη γεωγραφικά Τ.Ε.Δ. αυτήν την δυνατότητα.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Τ.Ε.Δ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.Ε.Δ.- Τ.Ε.Δ.

 4.1 Συγκρότηση Τ.Ε.Δ..

4.1.1 Οι Τ.Ε.Δ. είναι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο και τον Κανονισμό Διαιτησίας, τριμελείς και τα μέλη τους ορίζονται με απόφαση των 3/5 των μελών του Δ.Σ. της οικείας Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής και παύονται με πλειοψηφία των 4/5.

 4.1.2 Η ιδιότητα μέλους των Τ.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. της αντίστοιχης Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής, εκτός εάν είναι αδύνατον να βρεθούν Διαιτητές για την πλήρη στελέχωση μιας Τ.Ε.Δ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαντλείται η προσπάθεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το άρθρο αυτό εφαρμόζεται υποχρεωτικά για την Ε.Σ.Σ.Ν.Α. και την Ε.Σ.Σ.Ν.Θ.-Χ.

 4.1.3 Τα μέλη των Τ.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να στελεχώνουν Επιτροπές Ενστάσεων της περιοχής τους.

4.1.4 Όλοι οι Διαιτητές υπάγονται στις αντίστοιχες Τ.Ε.Δ. των περιοχών τους. Αλλαγή από μία Τ.Ε.Δ. σε κάποια άλλη μπορεί να γίνει μετά από αίτηση τους προς την Κ.Ε.Δ. και για λόγους αλλαγής διαμονής, είτε λόγω σπουδών είτε λόγω εργασίας.

4.2 Πλαίσιο Συνεργασίας Κ.Ε.Δ. – Τ.Ε.Δ..

   4.2.1 Οι Τ.Ε.Δ. ενημερώνουν αμέσως την Κ.Ε.Δ. για οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν σε αγώνες της περιοχή τους και υποβάλλουν στην Κ.Ε.Δ. κάθε εξάμηνο συνοπτική έκθεση συμβάντων και αλλαγής οποιωνδήποτε προσωπικών στοιχείων και αξιολόγησης των Διαιτητών. Στα έκτακτα συμβάντα συμπεριλαμβάνονται οι ενστάσεις, καταγγελίες, μη προσέλευση ορισθέντων Διαιτητών, μη προσέλευση ομάδων σε μια συνάντηση κλπ.

   4.2.2 Στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους υπάγονται η συγκέντρωση των εκθέσεων Διαιτησίας, η τήρηση και ενημέρωση αρχείου αλληλογραφίας, του Πίνακα Στοιχείων Διαιτητών, πρακτικών συνεδριάσεων και πρωτοκόλλου.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

5.1 Σε εφαρμογή των άρθρων του Κανονισμού Διαιτησίας και του Αθλητικού Νόμου, η ανακοίνωση της επιλογής και του ορισμού των Διαιτητών σε όλα τα τουρνουά οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου γίνεται αποκλειστικά και μόνο με έγγραφο της Κ.Ε.Δ. ή της Τ.Ε.Δ. για αγώνες τοπικού χαρακτήρα.

ΑΡΘΡΟ 6ο

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

 6.1 Οι διοργανωτές όλων των Πρωταθλημάτων και Τουρνουά κοινοποιούν στην Κ.Ε.Δ. (ή στην Τ.Ε.Δ. για αγώνες τοπικού χαρακτήρα) και στην Ε.Σ.Ο. έγκαιρα (περίπου ένα μήνα νωρίτερα) τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Οι προκηρύξεις αυτές πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους Κανονισμούς Αγώνων και της Ε.Σ.Ο. και της F.I.D.E., αν πρόκειται για τουρνουά με Διεθνή Αξιολόγηση. Σε κάθε προκήρυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους συμμετέχοντες όπως π.χ. το πρόγραμμα και το σύστημα αγώνων, ο χώρος αγώνων, οι διαδικασίες ενστάσεων, οι όροι φιλοξενίας, οι τρόποι δήλωσης συμμετοχής κλπ. Η αρχική κατάταξη των παικτών και οι κληρώσεις γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της F.I.D.E..

6.2 Στη συνέχεια η Κ.Ε.Δ. προβαίνει στην επιλογή και τον ορισμό των Διαιτητών σύμφωνα με το Άρθρο 7 και τους κοινοποιεί εγγράφως στην Ε.Σ.Ο., στην διοργανώτρια αρχή και στις επιμέρους Τ.Ε.Δ..

6.3 Η μη εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και του Κανονισμού Αξιολόγησης και Τίτλων της F.I.D.E. και των βασικών άρθρων της Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ. είναι δυνατόν να επισύρει συνέπειες όπως την μη προώθηση από την Ε.Σ.Ο. ενός τουρνουά για διεθνή αξιολόγηση, κατόπιν σχετικής τεκμηριωμένης εισήγησης της Κ.Ε.Δ. προς την Ε.Σ.Ο..

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΟ 7ο

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

7.1 Βασικά κριτήρια επιλογής και ορισμού Διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ. πρέπει να είναι η ποιοτική αξιολόγηση των Διαιτητών σε συνδυασμό με την κυκλική αξιοποίηση τους και την άριστη κατά το δυνατόν τεχνική κάλυψη σε κάθε τουρνουά.

 7.2.1 Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε αγώνων έχουν δικαίωμα να προτείνουν στην Κ.Ε.Δ. την επιλογή και τον ορισμό μέχρι 40% του συνολικού αριθμού των απαιτούμενων για την διοργάνωσή τους Διαιτητών. Την πρόταση τους αυτή πρέπει να την γνωστοποιούν στον Γενικό Γραμματέα και τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Δ.

7.2.2 Οι Τ.Ε.Δ. συμμετέχουν στην επιλογή των Διαιτητών από την περιοχή τους σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ..

7.2.3 Οι διοργανωτές και οι Τ.Ε.Δ. πρέπει στις προτάσεις τους προς την Κ.Ε.Δ. να παίρνουν υπόψη τους τα βασικά κριτήρια επιλογής Διαιτητών του άρθρου 7.1. Ειδικότερα για διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερης σπουδαιότητας θα πρέπει να κυριαρχεί το κριτήριο της Ποιοτικής Επιλογής.

 

7.3. Στις διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερης σπουδαιότητας συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω:

α) Όλα τα Πανελλήνια Νεανικά και Σχολικά Πρωταθλήματα.

β) Όλα τα Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών.

γ) Όλες οι ιδιαίτερα ισχυρές Διεθνείς Διοργανώσεις (όταν μάλιστα δίνουν προκρίσεις για Πανελλήνιες διοργανώσεις της Ε.Σ.Ο..

δ) Όλα τα Ομαδικά (Διασυλλογικά) Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών.

7.4 Στις διοργανώσεις αυτές κύριο κριτήριο επιλογής και ορισμού Διαιτητών είναι η ποιότητα και εμπειρία των Διαιτητών στην ανώτερη κατά το δυνατόν κατηγορία, σε συνδυασμό, κατά το δυνατόν, με το κριτήριο της κυκλικής εναλλαγής.

7.5 Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση και ευθύνη ορισμού Διαιτητών ανήκει στην Κ.Ε.Δ..

7.6 Με τις παραπάνω προϋποθέσεις η Κ.Ε.Δ. θα δίνει προτεραιότητα στις προτάσεις των διοργανωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές – προτάσεις και των Τ.Ε.Δ..

 

ΑΡΘΡΟ 8ο

ΚΩΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

8.1 Δεν επιτρέπεται η επιλογή και ο ορισμός Διαιτητών σε Πανελλήνια και Νεανικά Πρωταθλήματα όταν έχουν την ιδιότητα του Προπονητή. Η ιδιότητα του Προπονητή τεκμηριώνεται από το Μητρώο Προπονητών της Ε.Σ.Ο..

8.2 Δεν επιτρέπεται η επιλογή και ο ορισμός Διαιτητών που έκαναν Διαιτησία σε αγώνες χωρίς να έχουν ορισθεί από την Κ.Ε.Δ. (ή κάποια Τ.Ε.Δ.). Διαιτητές που πέφτουν σε τέτοιο παράπτωμα χάνουν το δικαίωμα να επιλεγούν και να ορισθούν Διαιτητές στις δύο επόμενες, μετά το αδίκημα τους, οποιεσδήποτε διοργανώσεις.

8.3 Οι επικεφαλής Διαιτητές που δεν έχουν υποβάλει Έκθεση Διαιτησίας προς την Κ.Ε.Δ. αποκλείονται από κάθε διαιτησία μέχρι να υποβάλλουν την Έκθεση Διαιτησίας.

ΑΡΘΡΟ 9ο

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

9.1 Η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων, για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά, με λατινικούς χαρακτήρες. Εξαίρεση αποτελούν τα Σχολικά Πρωταθλήματα, όπου η αναγραφή των ονομάτων μπορεί να γίνεται και στην Ελληνική γλώσσα.

9.2 Ο Επικεφαλής Διαιτητής πρέπει να έχει στην διάθεση του τις λίστες συμμετοχών τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων.

9.3 Τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα κλήρωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η οριστική επιβεβαίωση συμμετοχής από τους αγωνιζόμενους με την φυσική τους παρουσία και την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας συμμετοχής. Αν υπάρχει αδυναμία ή κώλυμα της παρουσίας κάποιου στον χώρο των αγώνων στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επικεφαλής Διαιτητή ή τους βοηθούς του πριν την λήξη της προθεσμίας επιβεβαίωσης. Όσοι δεν θα έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση του 1ου γύρου. Μετά την δημοσίευση των κληρώσεων ουδεμία αλλαγή επιτρέπεται, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο Επικεφαλής Διαιτητής.

9.4 Οι Φόρμες Συμμετοχής ελέγχονται σχολαστικά για την ακρίβειά τους από τον Επικεφαλής Διαιτητή.

9.5 Μετά το πέρας των αγώνων ο Επικεφαλής Διαιτητής υποβάλλει στην Κ.Ε.Δ. ή στην Τ.Ε.Δ. και κοινοποιεί στην Ε.Σ.Ο. σε τρεις το αργότερο ημέρες, την Έκθεση Διαιτησίας και το Αρχείο Κλήρωσης.

9.6 Σε όλα τα τουρνουά με Διεθνή Αξιολόγηση και σε όλα τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα (τελικές και προκριματικές φάσεις) οι Επικεφαλής Διαιτητές πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Κλήρωσης, όλα τα ακόλουθα αναφερόμενα στοιχεία των συμμετεχόντων παικτών:

α) Ονοματεπώνυμο.

β) ΕΛΟ (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

γ) Τίτλος (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

δ) Αριθμός Μητρώου (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

ε) Σωματείο.

Τέλος πρέπει το αρχείο κλήρωσης να είναι ενημερωμένο με τον ακριβή και αναλυτικό τίτλο της διοργάνωσης και πρέπει να πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος των πινάκων, πριν υποβληθούν για αξιολόγηση.

9.7 Οι κληρώσεις γίνονται υποχρεωτικά με λογισμικό εγκεκριμένο από τη F.I.D.E., για όλες τις διοργανώσεις (Ατομικά και Ομαδικά Τουρνουά και Πρωταθλήματα).

9.8 Οι κληρώσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρο Διαιτητή, με πολύ καλές γνώσεις των Κανόνων Σκακιού της F.I.D.E., των ειδικών Κανονισμών της F.I.D.E. για τα συστήματα και τα προγράμματα κλήρωσης και των σχετικών Κανονισμών της Ε.Σ.Ο, που έχει οπωσδήποτε αποκτήσει τη νόρμα ικανότητας για κληρώσεις μετά από επιτυχή παρακολούθηση Σεμιναρίου Διαιτησίας στο οποίο θα έχουν διδαχθεί τα συστήματα κληρώσεων καθώς και οι οδηγίες κληρώσεων με κάρτες του ελβετικού συστήματος (χειροκίνητο σύστημα).

9.9 Ο Διαιτητής χρησιμοποιεί το λογισμικό ως ένα πρόσθετο βοήθημα και όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις κληρώσεις που παράγονται από το λογισμικό, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τις παραγόμενες κληρώσεις και να τις διορθώνει αν χρειάζεται.

9.10 Την συνολική ευθύνη των κληρώσεων έχει αποκλειστικά και μόνο ο Επικεφαλής Διαιτητής μιας διοργάνωσης.

 

ΑΡΘΡΟ 10ο

ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΆΡΘΡΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΉΣ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΑΓΏΝΩΝ

10.1 Σε όλες τις διοργανώσεις, προβλέπεται η παρακάτω τεχνική υποστήριξη:

α) Επικεφαλής Διαιτητής (ΕΔ) – Ορίζεται από την Κ.Ε.Δ. με εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κ.Ε.Δ. και τελική έγκριση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ..

β) Βοηθοί Επικεφαλής Διαιτητές (ΒΕΔ – ένας μέχρι 50 παρτίδες).

γ) Διαιτητές (ένας από 10 μέχρι 15 παρτίδες – στην κρίση του ΕΔ).

δ) Επιτροπή Κληρώσεων με Πρόεδρο τον ΕΔ.

ε) Τεχνικός Διευθυντής Αγώνων – Ορίζεται από την Κ.Ε.Δ. σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 10.1α.

στ) Διευθυντής Αγώνων – Ορίζεται από την διοργανώτρια αρχή.

10.2 Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα.

   10.2.1 Κάθε συνάντηση ομάδων πρέπει να καλύπτεται από έναν Διαιτητή.

   10.2.2 Ο Επικεφαλής Διαιτητής και οι Βοηθοί Επικεφαλής Διαιτητές ασκούν καθαρά επιτελικό-συντονιστικό έργο και όχι εποπτείας παρτίδων, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Ο Επικεφαλής Διαιτητής καθορίζει τα ειδικότερα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες όλων των Διαιτητών, ελέγχει την απόδοση τους και βαθμολογεί τους Διαιτητές στην διοργάνωση όπου έχει ορισθεί, σε ειδικό έντυπο της Κ.Ε.Δ..

10.3 Η ανωτέρω διάρθρωση εφαρμόζεται πλήρως στις διοργανώσεις της Ε.Σ.Ο, στα Διεθνή Πρωταθλήματα και στα Διεθνή Τουρνουά. Στις υπόλοιπες διοργανώσεις είναι αποδεκτή μια σχετική απόκλιση, ανάλογα με το επίπεδο και την δομή του τουρνουά.

10.4 Ο Τεχνικός Διευθυντής Αγώνων έχει γνωμοδοτικά και μόνο καθήκοντα και είναι στην διάθεση του Επικεφαλής Διαιτητή ο οποίος τον συμβουλεύεται όποτε το κρίνει απαραίτητο χωρίς καμία υποχρέωση να αποδεχθεί τις συμβουλές του.

   10.4.1 Χρέη Τεχνικού Διευθυντή μπορεί να ασκεί μόνο Διεθνής (εξαιρετικά έμπειρος) Διαιτητής.

   10.4.2 Οι διοργανωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ή να φιλοξενούν Τεχνικό Διευθυντή Αγώνων.

 

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

11.1 Όλοι οι αγώνες οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου, Ατομικών και Ομαδικών Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων και Τουρνουά, καλύπτονται από Διαιτητές που ορίσθηκαν από την Κ.Ε.Δ. ή τις Τ.Ε.Δ. και από τον εκάστοτε ισχύοντα Πίνακα Ορισμού Διαιτητών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενες διαδικασίες από την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ..

11.2 Για τους Διαιτητές που διαιτητεύουν χωρίς να έχουν ορισθεί από την Κ.Ε.Δ. ή τις Τ.Ε.Δ. εφαρμόζεται το Άρθρο 12 (Πειθαρχικός Έλεγχος Διαιτητών) του Κανονισμού Διαιτησίας. Απαγορεύεται αυστηρότητα ένας Διαιτητής, κατά την διάρκεια των αγώνων που εποπτεύει, να ασκεί και οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα όπως π.χ. του παίκτη ή του προπονητή. Η παράβαση αυτή, αν διαπιστωθεί ή καταγγελθεί τεκμηριωμένα, τιμωρείται αυστηρά και σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 12 του Κ.Δ. της Ε.Σ.Ο. και σύμφωνα με το άρθρο 8.2 της Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ..

11.3 Σε όλες τις διοργανώσεις (Πανελλήνιες Ατομικές και Ομαδικές), ορίζεται από την Κ.Ε.Δ. ή τις Τ.Ε.Δ. (μόνο για τοπικούς αγώνες) ένας Επικεφαλής Διαιτητής ο οποίος έχει την συνολική Τεχνική Εποπτεία των αγώνων.

11.4 Ο Διευθυντής Αγώνων που ορίζεται από την διοργανώτρια αρχή δεν έχει απολύτως καμία Τεχνική Εποπτεία σε θέματα Διαιτησίας, ούτε έχει δικαίωμα να κάνει κληρώσεις. Τα καθήκοντά του είναι αυστηρότατα διοικητικής και οργανωτικής φύσης.

ΑΡΘΡΟ 12ο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

12.1 Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στις ομαδικές διοργανώσεις, οποιασδήποτε Κατηγορίας, εκτός της Α’ Εθνικής, θα ακολουθείται η παρακάτω απόλυτα υποχρεωτική διαδικασία όπως περιγράφεται στα άρθρα 12.2 – 12.9.

12.2 Εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του άρθρου 11.

12.3 Τα συμμετέχοντα σωματεία ενημερώνονται για τους ορισθέντες από την Τ.Ε.Δ. Διαιτητές, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή κάθε γύρου.

12.4 Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ. ή η Κ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή (Ορισμός άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής της συνάντησης που ματαιώθηκε). Για την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ. θα πρέπει σε κάθε γύρο να ορίζουν, αν είναι δυνατόν, και εφεδρικούς Διαιτητές που θα είναι στην άμεση διάθεση των Τ.Ε.Δ..

12.5 Ο Διαιτητής που δεν παρουσιάσθηκε σε μια συνάντηση στην οποία ορίσθηκε, καλείται από την Τ.Ε.Δ. αμέσως σε απολογία και η Τ.Ε.Δ. ενημερώνει σχετικά την Κ.Ε.Δ..

12.6 Ο Διαιτητής κάθε συνάντησης ενημερώνει αμέσως τηλεφωνικά την Ένωση ή την Τοπική Επιτροπή της περιοχής του για το αποτέλεσμα, για όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν κατά την συνάντηση και φροντίζει για την αποστολή του φύλλου αγώνα το αργότερο σε 48 ώρες.

12.7 Η διοργανώτρια αρχή κοινοποιεί τα φύλλα αγώνων στην Τ.Ε.Δ. της περιοχής της.

12.8 Μετά την ολοκλήρωση μιας ομαδικής διοργάνωσης τα φύλλα αγώνων και ο πίνακας αξιολόγησης αποστέλλονται στην Ε.Σ.Ο. από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ. της περιοχής.

12.9 Σε κάθε ομαδική διοργάνωση ορίζεται από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ. ένας Επικεφαλής Διαιτητής, στα καθήκοντα του οποίου είναι και η υποβολή στην Κ.Ε.Δ. ή στην Τ.Ε.Δ. της Έκθεσης Διαιτησίας και του Πίνακα Αξιολόγησης.

 

ΑΡΘΡΟ 13ο

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

13.1 Οι ενστάσεις αφορούν την διαφωνία των αγωνιζομένων παικτών ή σωματείων εναντίον αποφάσεων των Διαιτητών και υποβάλλονται στην Επιτροπή Ενστάσεων με την διαδικασία που προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο, της Κ.Ε.Δ. και της προκήρυξης των αγώνων.

13.2 Οι καταγγελίες κατά Διαιτητών υποβάλλονται, τεκμηριωμένες με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, στη διοργανώτρια αρχή και στην Τ.Ε.Δ. ή Κ.Ε.Δ. πριν την έναρξη του επόμενου γύρου ή το αργότερο τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

13.3 Η πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων ορίζεται από την Διοργανώτρια Αρχή κάθε τουρνουά κατά την διάρκεια της Τεχνικής συνάντησης.

13.4 Η Επιτροπή Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. που λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο είναι τριμελής, με δύο αναπληρωματικά μέλη.

13.5 Η ένσταση ενάντια σε απόφαση Διαιτητή ασκείται από τον ενδιαφερόμενο (σκακιστή ή Σωματείο) αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη παρτίδας και μέσα σε 30 λεπτά, προκειμένου για Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα ή αν πρόκειται για αγώνες γρήγορου σκακιού, τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη των αγώνων.

13.6 Η ένσταση ασκείται γραπτά και εκδικάζεται από την Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζει η Διοργανώτρια Αρχή σύμφωνα με όσα προβλέπει η αντίστοιχη προκήρυξη (διαδικασία υποβολής, ύψος παραβόλου, χρόνος εκδίκασης κλπ).

13.7 Η εκδίκαση της ένστασης ολοκληρώνεται το αργότερο πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση εκδικάζεται το αργότερο εβδομήντα δύο (72) ώρες από την επίσημη ώρα έναρξης του υπόψη γύρου.

   13.7.1 Αν η ένσταση δεν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Ενστάσεων, θεωρείται ότι έγινε δεκτή. Αν γίνει έστω και μερικά δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της διοργανώτριας αρχής.

   13.7.2 Προσφυγή για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. και εφόσον έχει κατατεθεί εντός μίας ώρας από τη γνωστοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης στον ενδιαφερόμενο και στις εξής περιπτώσεις:

α) κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ενστάσεων των αγώνων

β) κατά της αποδοχής της ένστασης λόγω μη εκδίκασής της από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων.

   13.7.3 Η απόφασή της Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. εκδίδεται οπωσδήποτε πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου και είναι τελεσίδικη.

13.8 Για να ασκήσει το δικαίωμα ένστασης ο ενδιαφερόμενος, (Σωματείο ή σκακιστής) πρέπει να έχει κάνει σχετική σημείωση στο φύλλο αγώνα (για ομαδικούς αγώνες) ή στο φύλλο της παρτίδας του (για ατομικούς αγώνες).
13.9 Οι Τ.Ε.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν ορίζουν την Επιτροπή Ενστάσεων, ούτε σαν φορέας μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Επιτροπής Ενστάσεων.

13.10 Τα μέλη των Τ.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να στελεχώνουν Επιτροπές Ενστάσεων της Περιοχής τους.

ΑΡΘΡΟ 14ο

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ 

14.1 Οι διαιτητές και οι Υπεύθυνοι κληρώσεων δεν έχουν το δικαίωμα να αρνούνται τον ορισμό τους από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ., έχουν όμως δικαίωμα να δηλώνουν κώλυμα ή αδυναμία αποδοχής του ορισμού τους με τεκμηριωμένη γραπτή αιτιολόγηση προς την Κ.Ε.Δ. η οποία έχει το δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει την δικαιολογία της μη συμμετοχής κα να εφαρμόσουν τον σχετικό πειθαρχικό κανονισμό.

14.2 Οι δαπάνες φιλοξενίας, αμοιβής και μετακίνησης των διαιτητών καλύπτονται από τους διοργανωτές σύμφωνα με τις σχετικές τιμές της Ε.Σ.Ο..

14.3 Οι παραβάσεις των διαιτητών αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή του άρθρου 12 του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. περί Πειθαρχικού Ελέγχου.

14.4 Οι αποζημιώσεις των διαιτητών προβλέπονται από το άρθρο 9 του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο..

ΑΡΘΡΟ 15ο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

15.1 Η Έκθεση Διαιτησίας αποτελεί το σημαντικότερο επίσημο έγγραφο για την αξιολόγηση και προαγωγή των Διαιτητών καθώς και για την αξιολόγηση των διοργανώσεων.

15.2 Η Έκθεση Διαιτησίας (με το αρχείο κλήρωσης των αγώνων) υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή, το αργότερο σε τρεις (3) ημέρες από την λήξη των αγώνων, στην Τ.Ε.Δ. (για αγώνες τοπικού ενδιαφέροντας) ή στην Κ.Ε.Δ. (για τελικούς Πανελληνίων και Διεθνών Πρωταθλημάτων καθώς και Διεθνών τουρνουά όπως αυτά χαρακτηρίζονται από την Ε.Σ.Ο.).

15.3 Εκθέσεις Διαιτησίας υποβάλλονται για όλα τα Πρωταθλήματα, οποιουδήποτε επιπέδου και μορφής, χωρίς καμία εξαίρεση. Για τα ομαδικά πρωταθλήματα, η Έκθεση υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή μετά την ολοκλήρωση τους. Τα στοιχεία του Ομαδικού (συμμετοχές, σύστημα, Διαιτητές και παρτίδες τους κλπ,), αντλούνται από τα αντίστοιχα Φύλλα Αγώνων.

15.4 Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, η Κ.Ε.Δ. θα πάρει τις αποφάσεις για τις περιπτώσεις που έχει αρμοδιότητα και θα κοινοποιήσει το θέμα στην Ε.Σ.Ο. για περαιτέρω ενέργειες.

15.5 Σε κάθε περίπτωση ο Επικεφαλής Διαιτητής για την περίπτωση του άρθρου 11.2 δεν θα επιτρέπεται να διαιτητεύει τουλάχιστον μέχρι να υποβάλλει την έκθεση Διαιτησίας.

15.6 Το αρχείο κλήρωσης των αγώνων κοινοποιείται από τον Επικεφαλής Διαιτητή και στην Ε.Σ.Ο..

ΑΡΘΡΟ 16ο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

16.1 Καθηγητές Διαιτησίας.

   16.1.1 Στα Σεμινάρια Διαιτησίας διδάσκουν οι Καθηγητές Διαιτησίας που είχαν προταθεί από το προηγούμενο Γραφείο Διαιτησίας και την Κ.Ε.Δ. και η πρόταση αυτή έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.. Για την ανάδειξη νέων Καθηγητών Διαιτησίας απαιτούνται οι παρακάτω ελάχιστες προϋποθέσεις:

   16.1.2 Οι υποψήφιοι Καθηγητές Διαιτησίας πρέπει να είναι Διεθνείς Διαιτητές (IA ή FA) και να έχουν διδάξει σε τέσσερα (4) τουλάχιστον Σεμινάρια Διαιτησίας ως Βοηθοί Καθηγητές Διαιτησίας, ένα τουλάχιστον θέμα επιλεγμένο από την Κ.Ε.Δ. από την εκάστοτε ισχύουσα Διδακτέα Ύλη της Κ.Ε.Δ.. Η πρόταση για την ανάδειξη νέου Καθηγητή Διαιτησίας πρέπει να υποβάλλεται στην Κ.Ε.Δ. γραπτώς από τρεις ενεργούς Καθηγητές Διαιτησίας και να επικυρώνεται ομόφωνα από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ..

   16.1.3 Ενεργοί Καθηγητές Διαιτησίας θεωρούνται όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να έχουν διδάξει ως κύριοι καθηγητές Διαιτησίες σε ένα τουλάχιστον Σεμινάριο Διαιτησίας τα τελευταία τρία χρόνια.

β) Να έχουν επεξεργασθεί και δημοσιεύσει μέρος της διδακτέας ύλης Σεμιναρίων Διαιτησίας της Κ.Ε.Δ.

   16.1.4 Ένας ανενεργός Καθηγητής Διαιτησίας καθίσταται ενεργός μόνο με τη διαδικασία του Άρθρου 16.1 για την ανάδειξη νέων Καθηγητών Διαιτησίας.

16.2 Οργανωτικό Σχήμα Ανάδειξης και Εκπαίδευσης Διαιτητών.

   16.2.1 Η ανάδειξη νέων Διαιτητών, που εντάσσονται στην αρχική Γ΄ Κατηγορία καθώς και οι προαγωγές για ανώτερη κατηγορία (Α΄ και Β΄), γίνεται από Σεμινάρια Διαιτησίας, που οργανώνει η Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τις Ενώσεις – Τοπικές Επιτροπές.

   16.2.2 Η ελάχιστη διάρκεια των Σεμιναρίων Γ’, Β’ και Α’ Κατηγορίας, καθορίζεται σε τρία τρίωρα, διδασκαλίας και εξετάσεων. Τα τρίωρα αυτά μπορεί να είναι σε τρεις ή σε δύο ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες της περιοχής που διοργανώνει το Σεμινάριο.

   16.2.3 Η ελάχιστη διάρκεια των Σεμιναρίων για Διεθνή Τίτλο καθορίζεται από τον Καθηγητή Διαιτησίας της F.I.D.E..

   16.2.4 Τα Σεμινάρια Διαιτησίας γίνονται υπό την επίβλεψη Τριμελούς Οργανωτικής Επιτροπής ειδικών σε Θέματα Διαιτησίας ή Οργάνωσης Σεμιναρίων, η οποία αποτελείται:

α) Από ένα μέλος που ορίζεται από την Τοπική Ένωση/Τοπική Επιτροπή

β) Από ένα μέλος που ορίζεται από την οικεία Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας

γ) Από ένα μέλος που ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου, η Τοπική Ένωση/Τοπική Επιτροπή υποβάλλει έγκαιρα σχετικό αίτημα προς την Κ.Ε.Δ..

   16.2.5 Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο., για να έχει ο ενδιαφερόμενος το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων του Διαιτητή πρέπει να ισχύουν και τα παρακάτω :

α) Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

β) Να έχει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής

16.3 Διδακτέα Ύλη.

   16.3.1 Η γενική διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

α) Κανόνες Σκακιού F.I.D.E..

β) Κανονισμοί Ε.Σ.Ο. – Κ.Ε.Δ..

γ) Προκηρύξεις Ε.Σ.Ο..

δ) Ειδικά Θέματα.

ε) Συστήματα και Προγράμματα Κληρώσεων.

στ) Κανονισμοί E.C.U..

ζ) Κανονισμοί F.I.D.E..

 

16.4 Διδακτέα Ύλη Ανά Ενότητα.

α) Κανόνες Σκακιού F.I.D.E..

α1) Κανόνες Σκακιού (Κανονικό Σκάκι).

α2) «Γρήγορο Σκάκι» (παράρτημα Α).

α3) «Μπλιτζ» (παράρτημα Β).

α4) «Quickplay Finish» όταν ο Διαιτητής δεν είναι παρών (παράρτημα Δ).

α5) «Αλγεβρική Γραφή» (παράρτημα Γ).

α6) Κανόνες για παίκτες Τυφλούς και με ελαττωματική όραση (παράρτημα Ε).

α7) Κανόνες για το Σκάκι 960.

β) Κανονισμοί Ε.Σ.Ο. – Κ.Ε.Δ..

β1) Κανονισμός Διαιτησίας.

β2) Κανονισμός Εκπαίδευσης Διαιτητών.

β3) Κανονισμός Αγώνων.

β4) Κανονισμός Αγωνιστικών Χώρων.

β5) Κανονισμός Πειθαρχικού.

β6) Κανονισμό Τίτλων & Αξιολόγησης.

β7) Υπολογισμός Εθνικού ΕΛΟ.

β8) Κανονισμοί Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (απόφαση Ε.Σ.Ο. 23.11.99).

γ) Προκηρύξεις Ε.Σ.Ο..

γ1) Γενική Προκήρυξη Πανελλήνιων Ομαδικών Πρωταθλημάτων.

γ2) Προκήρυξη Πανελλήνιου Ομαδικού Α’ Εθνικής.

γ3) Προκήρυξη Πανελλήνιων Ομαδικών Νέων.

γ4) Γενική Προκήρυξη Ανοικτού Διεθνούς Τουρνουά.

γ5) Προκήρυξη Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων.

γ6) Προκήρυξη Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας.

δ) Ειδικά Θέματα.

δ1) Συστήματα Αγώνων.

δ2) Βασικοί Κανόνες Ελβετικού Συστήματος.

δ3) Βασικοί Κανόνες Συστήματος Πουλ.

δ4) Κριτήρια Άρσης Ισοβαθμίας.

δ5) Φύλλα Αγώνων.

δ6) Χρονόμετρα.

δ7) Swiss Manager.

δ8) Καθήκοντα Διαιτητών.

δ9) Καθήκοντα Επικεφαλής Διαιτητή.

ε) Συστήματα και Προγράμματα Κληρώσεων.

στ) Κανονισμοί E.C.U..

ζ) Κανονισμοί F.I.D.E..

16.5 Διδακτέα Υλη Ανά Κατηγορία.

    16.5.1 Γ΄ Κατηγορία: α1 – α5 & β1, β2, β8 & γ1 & δ5, δ6, δ8.

 

    16.5.2 Β΄ Κατηγορία: Ότι και στην Γ΄ Κατηγορία και α7 & β3, β4, β5 & γ2, γ3 & δ1 – δ4.

 

    16.5.3 Α΄ Κατηγορία: Ότι και στην Β΄ Κατηγορία και α6 & β6, β7 & γ4, γ5, γ6 & δ7, δ9, δ10.

 16.6 Καθορισμός Διδακτέας Ύλης.

   16.6.1 Για κάθε Σεμινάριο η Διδακτέα Ύλη καθορίζεται από τον Καθηγητή Διαιτησίας με την εποπτεία της Κ.Ε.Δ..

    16.6.2 Η Διδακτέα Ύλη πρέπει να διανέμεται στους υποψηφίους τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη του κάθε Σεμιναρίου.

16.6.2.1 Για την προαγωγή σε ανώτερη Κατηγορία, ο εξεταζόμενος θα εξετάζεται και στα θέματα της Κατηγορίας που ήταν, για να έχει πρόσθετο κίνητρο διατήρησης των γνώσεων του και συνεχούς ενημέρωσής του για τις εξελίξεις των κανονισμών.

         16.6.2.2 Η σύνθεση των Σεμιναρίων μπορεί να περιλαμβάνει υποψηφίους όλων των Κατηγοριών. Στα Σεμινάρια μεικτής σύνθεσης οι υποψήφιοι θα εξετάζονται και στην προβλεπόμενη Διδακτέα Ύλη της Κατηγορίας τους.

   16.6.3 Σε Σεμινάρια που διοργανώνει η F.I.D.E. για την ανάδειξη Διεθνών Διαιτητών (FA-IA) μπορούν να συμμετέχουν Διαιτητές τουλάχιστον Α’ κατηγορίας.

16.7 Σύστημα Βαθμολογίας.

    16.7.1 Η βαθμολόγηση των γραπτών των εξεταζόμενων υποψηφίων Διαιτητών θα γίνεται με το σύστημα (2,-1,5-1-0,5-0). Οι ερωτήσεις μπορεί να έχουν την εξής μορφή: α) επιλογής απάντησης: Σωστό – Λάθος, β) Πολλαπλής επιλογής, γ) Αιτιολογημένης απάντησης. Γενικά θα επιλέγεται ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τις δύο ή και τις τρεις μορφές.

   16.7.2 Η βαθμολόγηση θα είναι δύο (2) βαθμοί για την σωστή απάντηση και μηδέν (0) για την λανθασμένη ή την μη απάντηση. Θα υπάρχει όμως και η δυνατότητα βαθμολόγησης από μισό (0,5) βαθμό μέχρι ενάμισι (1,5) βαθμό, σύμφωνα με την κρίση των εξεταστών αν μια απάντηση δεν είναι ολοκληρωμένη.

   16.7.3 Οι γραπτές εξετάσεις γίνονται χωρίς την χρήση βοηθημάτων και επειδή θεωρούνται μια εικονική άσκηση καθηκόντων Διαιτησίας ο συνολικός χρόνος εξέτασης πρέπει να βασίζεται στη λογική αυτή.

16.8 Αποτελέσματα Εξετάσεων.

16.8.1 Μετά από την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου, και μέσα σε πέντε (5) το πολύ εργάσιμες ημέρες, η οργανωτική επιτροπή βαθμολογεί τα γραπτά (αν επρόκειτο για Σεμινάριο με εξετάσεις) και υποβάλλει προς την Κ.Ε.Δ. τα γραπτά και σχετική έκθεση, με τα πλήρη στοιχεία του Σεμιναρίου.

   16.8.2 Στη συνέχεια, και μέσα σε δεκαπέντε (15) το πολύ εργάσιμες ημέρες, η Κ.Ε.Δ. εξετάζει το φάκελο του Σεμιναρίου, ανακοινώνει τα αποτελέσματα, και πράττει τα δέοντα σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό (εντάξεις στο μητρώο, αλλαγές Κατηγορίας κλπ) ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους του Σεμιναρίου. Εγκρίνει, επίσης, τη χορήγηση των προβλεπόμενων κατά Σεμινάριο βεβαιώσεων ή δικαιολογητικών.

16.8.3 Τα γραπτά των υποψηφίων και τα αποτελέσματα με τη βαθμολόγησή τους, παραδίδονται στον Καθηγητή Διαιτησίας που τα υποβάλλει στην Κ.Ε.Δ. για αρχειοθέτηση (αρχειοθετούνται από την Κ.Ε.Δ.).

16.9 Κατηγορίες Διαιτητών.

   16.9.1 Οι προβλεπόμενες, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας (άρθρο 5), Κατηγορίες των Ομοσπονδιακών Διαιτητών είναι οι εξής: ΟΔΓΚ, ΟΔΒΚ και ΟΔΑΚ.

   16.9.2 Οι προβλεπόμενες Κατηγορίες από τον Κανονισμό Τίτλων της F.I.D.E., (άρθρο Β.05.1.1.3) είναι οι εξής: ΙΑ (International Arbiter) και FA (F.I.D.E. Arbiter).

16.10 Αρμοδιότητες Διαιτητών Ανά Κατηγορία.

   16.10.1 Γ’ Κατηγορία: Ασκούν καθήκοντα Κύριου Διαιτητή σε όλες τις διοργανώσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Στα Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα καθώς και στα Διεθνή Ανοικτά Τουρνουά ασκούν καθήκοντα Βοηθού Διαιτητή.

   16.10.2 Β’ Κατηγορία: Ασκούν καθήκοντα Κύριου Διαιτητή σε όλες τις διοργανώσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, και στα Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα. Στα Διεθνή Ανοικτά/Κλειστά Πρωταθλήματα & Τουρνουά ασκούν καθήκοντα Βοηθού Διαιτητή.

   16.10.3 Α’ Κατηγορία: Ασκούν καθήκοντα Κύριου Διαιτητή σε όλες τις διοργανώσεις.

16.10.4 Διεθνείς Διαιτητές (IA και FA): Ασκούν καθήκοντα Επικεφαλής Διαιτητή σε όλες τις διοργανώσεις.

   16.10.5 Καθήκοντα Επικεφαλής και Βοηθών Επικεφαλής Διαιτητών μπορούν να ασκούν μόνο Διεθνείς Διαιτητές εγνωσμένης αξίας και διεθνούς εμπειρίας. Σε περίπτωση απόλυτης αδυναμίας να βρεθεί ανάλογος Διαιτητής, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί Διαιτητής Α’ Κατηγορίας εγνωσμένης αξίας και όχι για όλες τις διοργανώσεις. Η απόφαση θα λαμβάνεται από την Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ε.Σ.Ο..

 16.11 Ποσοστά Ανάδειξης και προαγωγής Ομοσπονδιακών Διαιτητών.

   16.11.1 Πίνακας Θεμάτων και Βαθμολογίας:

ΑΑ

Θέματα

Γ’ Κατηγορία

Β’ Κατηγορία

Α’ Κατηγορία

1

Α-Κανόνες Σκακιού

65%

80%

95%

2

Β-Rapid Play (Game)

70%

80%

90%

3

Γ-Blitz

75%

80%

85%

4

Δ-Πανελλήνια Ομαδικά

80%

85%

90%

5

Συστήματα και Προγράμματα Κλήρωσης

85%

   16.11.2 Για να έχει το δικαίωμα ο εξεταζόμενος να αξιολογηθεί συνολικά σε όλα τα θέματα πρέπει να πιάσει το ποσοστό επιτυχίας για τα θέματα Α. Διαφορετικά απορρίπτεται για την Κατηγορία που εξεταζόταν.

   16.11.3 Η τελική απόφαση ανάδειξης και προαγωγής Διαιτητών λαμβάνεται σε επίπεδο ειδικής συνεδρίασης της Κ.Ε.Δ..

16.12 Ανενεργοί Διαιτητές – Επανένταξη.

   16.12.1 Ανενεργοί Διαιτητές: Συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες ανενεργών Διαιτητών, όσοι Διαιτητές δεν είχαν συμμετάσχει σε Διαιτησίες επί δύο (2) συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους.

   16.12.2 Επανένταξη Διαιτητών:   

      16.12.2.1 Για διάστημα ανενεργείας από δύο (2) μέχρι τέσσερα (4) χρόνια η επανένταξη γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου προς την Κ.Ε.Δ. και σχετικής απόφασης της Κ.Ε.Δ..

      16.12.2.2 Για διάστημα ανενέργειας μεγαλύτερο από (4) χρόνια η επανένταξη γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου προς της Κ.Ε.Δ. και συμμετοχής του σε Σεμινάριο Διαιτησίας. Η κατάταξη του σε Κατηγορία Διαιτητών θα γίνει σύμφωνα με τα ποσοστά επιτυχίας του. Αν δεν πετύχει τα ελάχιστα ποσοστά της Γ’ Κατηγορίας, παραμένει ανενεργός, για ένα χρόνο ακόμη, οπότε αποκτάει το δικαίωμα νέας συμμετοχής του σε Σεμινάριο.

16.13 Πίνακας Ορισμού Διαιτητών.

   16.13.1 Η αξιολόγηση και η κατάταξη των Διαιτητών γίνεται από την Κ.Ε.Δ. το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Στη συνέχεια η Κ.Ε.Δ. δημοσιοποιεί τον Πίνακα Ορισμού Διαιτητών που έχει ετήσια ισχύ.

   16.13.2 Οι Διαιτητές παραμένουν στην Κατηγορία που αξιολογήθηκαν για ένα χρόνο. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν ένας Διαιτητής να προαχθεί για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων, για τις οποίες αποφασίζει το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ..

ΑΡΘΡΟ 17ο

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

 17.1 Νέες αιτήσεις για προαγωγή Διαιτητών θα εξετάζονται από την Κ.Ε.Δ. έως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και στη συνέχεια θα εκδίδεται ο νέος Π.Ο.Δ. (Πίνακας Ορισμού Διαιτητών). Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για προαγωγή Διαιτητών υποβάλλονται προς την Κ.Ε.Δ. με προσωπική αίτηση του ενδιαφερόμενου, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα παραστατικά:

α) Αναφορά Διαιτησίας υπογεγραμμένη από τον Επικεφαλής Διαιτητή της αντίστοιχης διοργάνωσης. Η αναφορά αυτή εκτυπώνεται από το πρόγραμμα κλήρωσης της διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε ο ενδιαφερόμενος Διαιτητής.

β) Περιληπτική καταγραφή των διοργανώσεων που συμμετείχε ο ενδιαφερόμενος, συμπεριλαμβάνοντας τον τίτλο και την ημερομηνία διεξαγωγής κάθε διοργάνωσης.

17.2 Διαιτητές Β΄ Κατηγορίας: Στη Β΄ Κατηγορία Διαιτητών κατατάσσονται οι Διαιτητές που:

   17.2.1 Έχουν τελειώσει με επιτυχία τη γραπτή και πρακτική δοκιμασία σε Σεμινάριο που διεξάγεται για υποψήφιους Διαιτητές Β΄ Κατηγορίας, προς διαπίστωση των γνώσεών τους οι οποίες απαιτούνται για την Κατηγορία αυτή.

   17.2.2 Οι Διαιτητές που έχουν Διαιτητεύσει δύο τουλάχιστον από στα παρακάτω τουρνουά από το Γενικό Αγωνιστικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Ο.

α) Ανοικτό Διεθνές τουρνουά με 100 τουλάχιστον συμμετοχές.
β) Προκριματική φάση Νεανικών Πρωταθλημάτων ή Ανοικτού Πρωταθλήματος Ελλάδας.

γ) Προκριματική φάση Σχολικού Πρωταθλήματος.

δ) Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Ελλάδας ή Κύπελλο Ελλάδας.

Τα παραπάνω τουρνουά πρέπει να διοργανώνονται με την εποπτεία της Τοπικής Ένωσης ή Επιτροπής και να είναι Ελβετικού συστήματος ή πουλ 7 τουλάχιστον γύρων το κάθε ένα από αυτά.

 17.3 Διαιτητές Α΄ Κατηγορίας: Στην Α΄ Κατηγορία Διαιτητών κατατάσσονται οι Διαιτητές που :

   17.3.1 Έχουν τελειώσει με επιτυχία τη γραπτή και πρακτική δοκιμασία σε Σεμινάριο που διεξάγεται για υποψηφίους Διαιτητές Α΄ Κατηγορίας, προς διαπίστωση των γνώσεών τους που απαιτούνται για την Κατηγορία αυτή.

   17.3.2 Οι Διαιτητές που έχουν Διαιτητεύσει σε δύο τουλάχιστον από στα παρακάτω τουρνουά από το Γενικό Αγωνιστικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Ο.:

α) Ένα από τα καλοκαιρινά Ανοικτά Διεθνή τουρνουά με 100 τουλάχιστον συμμετοχές.

β) Τελική φάση Νεανικών Πρωταθλημάτων ή Ανοικτού Πρωταθλήματος Ελλάδας.

γ) Τελική φάση Σχολικού Πρωταθλήματος.

δ) Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Α΄ Εθνικής ή Προκριματικού Ομίλου Α’ Εθνικής ή Τελική φάση Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα παραπάνω τουρνουά πρέπει να διοργανώνονται με την εποπτεία της Ε.Σ.Ο. και να είναι Ελβετικού συστήματος ή πουλ 7 τουλάχιστον γύρων το κάθε ένα από αυτά εκτός του κυπέλλου Ελλάδας.

   17.3.3 Η αξιολόγηση των Διαιτητών Α’ Κατηγορίας, για την πρόταση προαγωγής τους σε IA ή FA γίνεται κατόπιν συμμετοχής των ενδιαφερομένων στα αντίστοιχα Σεμινάρια. Διευκρινίζουμε ότι ο τίτλος του FA προηγείται του τίτλου IA. Γενικά εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 5.4 περί διεθνών Διαιτητών του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. που περιγράφεται παρακάτω:

17.4 Διεθνείς Διαιτητές:

Διεθνείς Διαιτητές είναι οι Διαιτητές που αποκτούν την ιδιότητα αυτή με απόφαση της F.I.D.E.. Οι Διεθνείς Διαιτητές μπορούν να Διαιτητεύουν ως κύριοι Διαιτητές (chief arbiters) σε πάσης φύσεως σκακιστικούς αγώνες.

Λόγω του συστήματος αξιολόγησης της F.I.D.E., η Κ.Ε.Δ. υποβάλλει στην Ε.Σ.Ο. πρόταση μόλις ο Διαιτητής Α΄ κατηγορίας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τον τίτλο του Διεθνούς Διαιτητή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Η ως άνω πρόταση που υποβάλλει η Κ.Ε.Δ. με τους προτεινόμενους Διαιτητές δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.

Ακολούθως το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. προτείνει στη F.I.D.E. τους Διαιτητές, για να κρίνει αυτή ποιους θα προάγει σε Διεθνείς.

17.5 Οι προϋποθέσεις προαγωγής στις Κατηγορίες Διεθνών Διαιτητών (Δ.Δ.-ΙΑ και Δ.Δ.-FA) περιγράφονται στον Κανονισμό της F.I.D.E. (άρθρο Β.05).

17.6 Ο ενδιαφερόμενος για προαγωγή Διαιτητής, υποβάλλει προς την Τ.Ε.Δ. που ανήκει γραπτό αίτημα σε ειδικό έντυπο της Κ.Ε.Δ., όπου αναφέρει σε ποιο Σεμινάριο και πότε απόκτησε την απαιτούμενη νόρμα, καθώς και τις διοργανώσεις στις οποίες έχει Διαιτητεύσει, τεκμηριωμένες με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις.

17.7 Στη συνέχεια οι Τ.Ε.Δ. υποβάλλουν στην Κ.Ε.Δ. τις προτάσεις προαγωγής. Η Κ.Ε.Δ. εξετάζει τις αιτήσεις προαγωγής σε ειδική συνεδρίαση. Όλες οι προαγωγές έχουν ισχύ από το επόμενο Πίνακα Ορισμού Διαιτητών.

17.8 Ειδικότερα οι προτάσεις της Κ.Ε.Δ. για προαγωγή στις Κατηγορίες FA-IA προωθούνται αμέσως στην Ε.Σ.Ο. για να προωθηθούν για υποβολή και έγκριση από τα συνέδρια της F.I.D.E..

17.9 Διάρκεια Ισχύος Νόρμας: Η διάρκεια ισχύος μιας νόρμας ορίζεται σε πέντε (5) χρόνια.

   17.9.1 Υποχρεώσεις – Εξαιρέσεις – Κωλύματα Διαιτητών.

   17.9.2 Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού Διαιτησίας:   

      17.9.2.1 Διαιτητές έχουν το δικαίωμα, ύστερα από την επιλογή τους και πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, να δηλώνουν εγγράφως στην Κ.Ε.Δ. ότι δεν επιθυμούν να διευθύνουν τους αγώνες κάποιου σωματείου ή μέχρι δύο αθλητών, οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στους αντίστοιχους ορισμούς.

      17.9.2.2 Εάν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου Διαιτητής ζητήσει εγγράφως από την Κ.Ε.Δ. εξαίρεση κάποιου σωματείου ή αθλητή, το αίτημά του μπορεί να εγκριθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχει σπουδαίος και σοβαρός λόγος.

   17.9.3 Σύμφωνα με τα άρθρα 12.3. β, γ και δ του Κανονισμού Διαιτησίας:

      17.9.3.1 β. Η αδικαιολόγητη άρνηση συμμετοχής του σε αγώνα για τον οποίο είχε οριστεί (ποινή αποκλεισμού 2 μηνών).

      17.9.3.2 γ. Η μη προσέλευσή του σε αγώνα ή η προσέλευσή του μετά την έναρξη του αγώνα στον οποίο είχε οριστεί ή αποχώρησή του πριν από τη λήξη του αγώνα, αδικαιολόγητα (ποινή αποκλεισμού 1-3 μηνών).

      17.9.3.3 δ. Η συμμετοχή του σε αγώνα, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου οργάνου (ποινή αποκλεισμού 2-4 μηνών).

   17.9.4 Δεν επιτρέπεται η εξαίρεση Διαιτητή από μια συνάντηση λόγω σχετικού αιτήματος σωματείου.

 

ΑΡΘΡΟ 18ο

ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

18.1 Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα τροποποιήσεων, αλλαγών και πρόσθεσης νέων διατάξεων στην παρούσα Γενική Οδηγία όποτε κριθεί απαραίτητο, και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

18.2 Η ισχύς της παρούσας τροποποιημένης Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ., με πλήρη εφαρμογή σε όλα της τα άρθρα, αρχίζει από 30.04.2011.

18.3 Η Κ.Ε.Δ. και οι Τ.Ε.Δ. έχουν την τυπική, ουσιαστική και ηθική υποχρέωση να ασκούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία, χωρίς αποκλεισμούς και διακριτικές επιλογές, να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν όλο το διαθέσιμο Διαιτητικό μας δυναμικό, στο μέτρο που τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις των Κανονισμών, σε συνδυασμό με τα προσόντα των Διαιτητών και τις ιδιαιτερότητες κάθε διοργάνωσης.

18.4 Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της, όποτε διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των Κανονισμών Αγώνων και Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. και της Γενικής της Οδηγίας.

18.5 Η τιμωρία των Διαιτητών, σε περιπτώσεις εμπλοκής τους στην νομιμοποίηση Πανελλήνιων Ατομικών και Ομαδικών Αγώνων που δεν πραγματοποιήθηκαν ή μεθοδεύτηκε το αποτέλεσμά τους, μπορεί να φθάσει μέχρι και την οριστική τους διαγραφή από τους Πίνακες Διαιτητών.

Ο Πρόεδρος Παύλος Αναστασιάδης
Ο Αντιπρόεδρος Βύρων Τσορμπατζόγλου
Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Μήτρου
Ο Ταμίας Μιχαήλ Πρεβενιός
Το Μέλος Ευστράτιος Γρίβας