Αρχείο Δημοσιεύσεων

Αιτήματα Αθλητών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ – Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΣΟ – Τεύχος 1 – Ιανουάριος 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ – Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΣΟ – Τεύχος 1 – Ιανουάριος 2013

ΕΝΘΕΤΑ ΜΠΟΥΛΕΤΙΝ:

1) Οι 240 παρτίδες του 5ου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων – Πάτρα, 15-17/12/2012

2) οι παρτίδες των τελικών ανδρών,  Αθήνα, Δεκέμβριος 2012

3) οι παρτίδες των τελικών γυναικών,  Αθήνα, Δεκέμβριος 2012

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΣΟ ΚΑΙ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

Το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της ΕΣΟ Γιώργος Μακρόπουλος συναντήθηκε με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Αντικείμενο της πρώτης συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση και η εξειδίκευση της υποστήριξης του κ. Σαββίδη προς την ΕΣΟ. Ηδη έχει γίνει δωρεά 40.000 Ευρώ και αναμένεται επιπλέον χρηματοδότηση εντός του 2013. Ο κ. Σαββίδης ζήτησε να του υποβληθούν το αγωνιστικό πρόγραμμα και το σύνολο των προγραμματισμένων δράσεων της ΕΣΟ για το 2013, έτσι ώστε να βοηθήσει στοχευμένα.

Στη δεύτερη συνάντηση -που, όπως και η πρώτη, έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα-, ο κ. Σαββίδης γνωρίστηκε με τους πρωταθλητές Ευρώπης Αναστασία Αβραμίδου και Ευγένιο Ιωαννίδη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τον Γ. Μακρόπουλο και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΟ κ. Κ. Κουτρούκης, ο Εφορος Αγώνων κ. Ευ. Βιδάλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Π. Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Σ.Ο.Πολίχνης Γ. Διαμαντόπουλος, καθώς και οι γονείς των δύο παιδιών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΟ ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη για το πολύπλευρο ενδιαφέρον του για το σκάκι, καθώς και για την πρόθεσή του να βοηθήσει τα δύο παιδιά. Η ΕΣΟ θα ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο πρπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα γι αυτά, για το 2013.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι «θέλουμε να υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον για τους δύο σκακιστές, και θα κάνουμε ότι μπορούμε».

Πρόσθεσε ότι θέλει να είναι χρήσιμος και για τους ανθρώπους που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της Ελλάδας.

Σε αναφορά του σχετικά με τη σύνδεση σκακιού και ποδοσφαίρου σημείωσε πως ο ΠΑΟΚ και το σκάκι δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς, πλην όμως είναι επιδίωξή του ν’ αλλάξει τη νοοτροπία της ομάδας έτσι ώστε οι παίκτες να λειτουργούν σε υψηλό νοητικό επίπεδο. Χαριτολογώντας πρόσθεσε: «φιλοδοξώ να αλλάξω την επωνυμία της ΠΑΕ σε Υ.Π.Ε. ΠΑΟΚ, δηλαδή Υψηλού Πνευματικού Επιπέδου ΠΑΟΚ»! Για το σκοπό αυτό, θα εισάγει το σκάκι στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, με τη βοήθεια προπονητών σκακιού. «Δείτε την Μπαρτσελόνα: Δεν παίζει μόνο σε φυσικό επίπεδο, έχει και υψηλή πνευματική λειτουργία. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της λογικής στο ποδόσφαιρο».

Στη συνέχεια ο κ. Σαββίδης συζήτησε με τους δύο μικρούς πρωταθλητές, το πώς ξεκίνησαν, πόσες ώρες την ημέρα παίζουν σκάκι, τι στόχους έχουν.

Αν και ο ίδιος δεν είναι ισχυρός σκακιστής («χάνω πάντα από τον Η/Υ, αλλά προσπαθώ»), ίσως επειδή «γιατί δεν γνωρίζω τη μεθοδολογία προετοιμασίας», κατέληξε στη συνομιλία του με τα παιδιά λέγοντας πως «Εφόσον ξεκινούμε μαζί, θα πρέπει να πάμε και μαζί έως το τέλος του δρόμου. Το ελάχιστο που σας υπόσχομαι είναι να σας φέρω εδώ τους πιό φημισμένους σκακιστές. Ισως να κάνουμε κι ένα πολύ μεγάλο τουρνουά στην πόλη».

Ο κ. Σαββίδης ρώτησε για την κατάσταση του σκακιού στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και έδειξε ιδιαίτερα ευχαριστημένος όταν πληροφορήθηκε ότι το πολεοδομικό συγκρότημα έχει 25 σωματεία, 4 από τους έξι παίκτες της εθνικής ανδρών και την εφετινή πρωταθλήτρια γυναικών, ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει δύο σκακιστικές Ολυμπιάδες.

«Αυτά είναι καλά στοιχεία, θα συνεχίσουμε την παράδοση στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

Η συνολική αποτίμηση είναι ότι ο κ. Σαββίδης εκτιμά απεριόριστα το σκάκι κάτι που το απέδειξε έμπρακτα και χωρίς καθυστερήσεις. Η ευχή της σκακιστικής κοινότητας είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς αμοιβαίο όφελος.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση της Κυριακής μπορείτε να δείτε εδώ  www.motionteam.gr (δελτία τύπου).

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2013 – ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ

Η ΕΣΟ δημοσίευσε τις γενικές προκηρύξεις για το πανελλήνιο ομαδικό κύπελλο και τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα του 2013.

          31ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (2013)

          25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ και 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2013)

31ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

 Αριθ. Πρωτ   91899/16-12-2012

31ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) προκηρύσσει το 31ο Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο για το 2013.

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:

α. Περιφερειακά Κύπελλα

β. Μπαράζ

γ. Τελική φάση

Τα περιφερειακά Κύπελλα θα διεξαχθούν με ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 26/05/2013.  Επίσης ευθύνη των Ενώσεων/Τοπ.επ. είναι ο ορισμός του προγράμματος των αγώνων.  Ο νικητής κάθε Ένωσης/Τοπ.επ. ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.

Τα Μπαράζ θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 09-06-2013 και Κυριακή 16-06-2013.

Στην πρώτη φάση των μπαράζ (12 ομάδες) θα συμμετάσχουν οι 7 Κυπελλούχοι των Ενώσεων/Τοπ.επ. (όπως προβλέπεται παρακάτω, άρθρο 22) καθώς και η κυπελλούχος ομάδα του 2012 Π.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.  Στην επόμενη φάση (προημιτελικοί με 8 ομάδες), στους 4 προκριμένους θα προστεθούν οι Κυπελλούχοι της ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ/κης-Χαλκιδικής, ΕΣΣ Α.Μ.-Θράκης και ΕΣΣ Κρήτης του 2013.

Η τελική φάση (final four) θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές (Κυριακή 30/6 & Δευτέρα 1/7 2013).

Ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται η 17.00 – το Σάββατο ή 11.00 – την Κυριακή.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. και τη διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για τους εντός έδρας αγώνες.

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο  Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή.

Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αλλοδαπό σκακιστή-στρια (κοινοτικό ή μη) η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

ΕΛΟ FIDE

ΠΑΡΑΒΟΛΟ

Μέχρι 2400

90 Euro

2401-2500

120 Euro

2501-2600

150 Euro

2601-2700

180 Euro

2701-2800

210 Euro

κ.ο.κ.

Του παραπάνω παράβολου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.

Όλα τα σωματεία που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη πρόθεση συμμετοχής του στις αρμόδιες Ενώσεις/Τοπ.Επ. πριν την έναρξη των τοπικών περιφερειακών κυπέλλων με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παράβολου συμμετοχής (για τους μη κοινοτικούς) είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παράβολου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.

Η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου (2013) για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.

Για λόγους ίσης αντιμετώπισης των ομάδων δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς σκακιστές, παρότι τους είχαν δηλώσει ή αν δεν είχαν δηλώσει καθόλου, να τους δηλώσουν ή να τους αντικαταστήσουν με νέα δήλωση που μπορεί να γίνει αποκλειστικά στη γραμματεία της ΕΣΟ, με κοινοποίηση στη αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. και μόνο στο χρονικό διάστημα από 27 έως 31/5/2013.  Διευκρινίζεται ότι για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές ισχύουν όσα αναφέρονται για τα παράβολα συμμετοχής στις προηγούμενες παραγράφους με καταληκτική ημερομηνία τις 31/5/2013. Στην περίπτωση δήλωσης αντικατάστασης θα καταβάλλεται εκ νέου το παράβολο.

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νέο-εγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

5. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες μπαράζ και η τελική φάση (final four) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Για τα περιφερειακά κύπελλα, καθώς και για τη φάση των μπαράζ μεταξύ των ενώσεων –τοπ.επ., σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 1 ώρας από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται.

Για την τελική φάση (final four) ο προαναφερόμενος χρόνος αναμονής, ορίζεται στα 30 λεπτά. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν μετά από τα μπαράζ θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final four) του Κυπέλλου σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΟ.

9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η  σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

10. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Για όλες τις συναντήσεις της τελικής φάσης (ημιτελικά, μικρός και μεγάλος τελικός) προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα και με χρόνο σκέψης 10 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 10’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας γρήγορου σκακιού-ράπιντ. Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με νέα αντιστροφή χρωμάτων και με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 3’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς.  Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. Σε όλες τις συναντήσεις οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στον κανονικό αγώνα. Αν και οι δύο συναντήσεις λήξουν ισόπαλες τότε εφαρμόζεται το κριτήριο Βερολίνου (άρθρο 9) στα αποτελέσματα της κανονικής συνάντησης.

11. ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Τα ζευγάρια προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή όπου αυτό υπαγορεύεται από οικονομικούς,  γεωγραφικούς και άλλους λόγους αλλιώς με ελεύθερη κλήρωση. Τα ζευγάρια προκύπτουν με ελεύθερη κλήρωση από την φάση των 8 ομάδων (2ος γύρος των μπαράζ-προημιτελικοί) και στο final four ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Οι κληρώσεις των Περιφερειακών Κυπέλλων γίνονται με ευθύνη της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ.Επ.

12. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι  ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

Στον 1ο γύρο των μπαράζ για τον καθορισμό του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) ισχύει η εναλλαγή «χρώματος» με βάση τον 1ο των μπαράζ του 2012 καθώς και εξισορρόπηση χρώματος όπου μπορεί να εφαρμοστεί αλλιώς γίνεται κλήρωση.

13. ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση για κάθε αγωνιστική θα γίνεται, εάν είναι δυνατόν, την αμέσως προηγούμενη Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης/Τοπ. Επ. παρουσία εκπροσώπων. Σε περίπτωση ενδιάμεσων γύρων η κλήρωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα.

14. ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του αγώνα πριν το ΣαββατοΚύριακο ή σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της Ένωσης/Τοπ.Επ. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.

15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.

16. ΕΔΡΑ FINAL FOUR

To final four θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.

17. ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή τηλεγράφημα της στην Ένωση/Τοπ.Επ. το αποτέλεσμα του αγώνα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ή τηλεγραφικής ειδοποίησης αποτελεί ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

18. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

19. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ. Επ., που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ.

Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων και αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή (Ορισμός άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα που ματαιώθηκε). Για την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ. θα πρέπει σε κάθε γύρο να ορίζουν και εφεδρικούς Διαιτητές που θα είναι στην άμεση διάθεση τους.

20. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro.

21. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπ.Επ. με ευθύνη των σωματείων.

22. ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΕΝΩΣΕΩΝ – ΤΟΠ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ο 1ος γύρος των μπαράζ (προημιτελικά) θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 και ο  2ος (ημιτελικά, 8 ομάδες) την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013. Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν θα αγωνισθούν στην τελική φάση (final four) στις 30/6 & 1/7/2013.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων και η σχετική κλήρωση των ζευγαριών, θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στα μπαράζ του κυπελλούχου κάποιας ένωσης – τοπ.επ., αναπλήρωση της κενής θέσης μπορεί να γίνει μόνο εγγράφως μέχρι τις 31/05/2013και τελεί υπό την έγκριση της ΕΣΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ & 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2013

Αριθ. Πρωτ.: 91898/19-12-2012

25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2013)
11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2013)

1.     ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 25ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 11ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα για το 2013.

2.    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:  Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

3.    ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

Τα Σχολικά Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Περιφερειακά Σχολικά Πρωταθλήματα Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.

Β. Τελική φάση

Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου 2013.

Οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των Περιφερειακών Σχολικών Πρωταθλημάτων. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.

Ο τόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη.

Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας. Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπ. Επ. στην οποία ανήκει το σχολείο τους.

Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

4.    ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:

Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:

Α/Α

ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

ΑΝΑ ΤΑΞΗ

ΔΗΜ-ΓΥΜΝ

 

ΑΝΑ

ΛΥΚ

ΣΥΝΟΛΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ

1 Ε.Σ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

105

35

14

9 (6+3)

149

18

2 Ε. Σ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

67

23

9

6 (4+2)

96

12

3 Ε. Σ. Σ. ΚΡΗΤΗΣ

60

20

8

5 (3+2)

85

10

4 Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ

37

13

5

3 (2+1)

53

8

5 Ε. Σ. Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

37

13

5

3 (2+1)

53

8

6 Ε. Σ. Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

37

13

5

3 (2+1)

53

8

7 Ε. Σ. Σ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

22

8

3

2 (1+1)

32

6

8 Τ.Ε. Σ. Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

22

8

3

2 (1+1)

32

6

9 ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (*)

22

8

3

2 (1+1)

32

6

10 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

22

8

3

2 (1+1)

32

6

11 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ

22

8

3

2 (1+1)

32

6

ΣΥΝΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ

453

157

 

39

 

649

94

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗ (Πρώτοι του 2012)

9

9

 

2

 

20

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

462

166

 

41

 

669

94

(*) Τα περιφερειακά σχολικά πρωταθλήματα για τη Θεσσαλία και τους Ν. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, θα διεξαχθούν με ευθύνη των σκακιστικών σωματείων της περιοχής, τα οποία επίσης θα πρέπει να δηλώσουν τους προκριμένους μαθητές –τρίες και σχολεία για την τελική φάση.

5.     ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαιούνται συμμετοχή στην Τελική Φάση όσοι πήραν τις προκρίσεις ανά τάξη σύμφωνα με τον έως σήμερα ισχύοντα πίνακα θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση και Τοπική Επιτροπή και το σύστημα των επιλαχόντων που έως σήμερα ισχύει. Για παράδειγμα εάν από τους πρώτους 5 προκριθέντες μιας τάξης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση οι τρεις, αυτοί αναπληρώνονται από τον 6ο, 7ο και 8ο κ.ο.κ.

Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσανάλογες συμμετοχές ανά κατηγορία.  Η ΕΣΟ θα ασκήσει έλεγχο στις δηλώσεις συμμετοχής των ενώσεων – τοπ.επ. και δεν θα γίνει δεκτή καμία υπέρβαση στον αριθμό των προκρίσεων ανά τάξη.

Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν και στα προκριματικά ομαδικά του 2013 και προκρίθηκε στην τελική φάση η ομάδα του σχολείου τους. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα. Οσοι μαθητές λυκείων συμμετέχουν με την ομάδα τους στην τελική φάση (βλέπε 6.Α), έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην τελική φάση του ατομικού πρωταθλήματος μαθητών λυκείου.

Η κάθε Ενωση/τοπ.Επ. θα πρέπει να μεριμνήσει για τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ομάδας από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια).

Η ΕΣΟ μπορεί να δώσει ένα μικρό αριθμό επιπλέον προκρίσεων σε περιοχές που έχουν λίγες θέσεις αλλά διεξάχθηκαν προκριματικά με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών (απόφαση ΔΣ 2.12.2008).

6.    ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και  δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση  του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις).

Για την ενίσχυση των συμμετοχών ομάδων λυκείων, δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στις προκρίσεις, δηλαδή επιτρέπεται η ελεύθερη συμμετοχή ομάδων λυκείων στους τελικούς, με την απαραίτητη προϋπόθεση αυτές να έχουν συμμετάσχει στους προκριματικούς των περιοχών τους.

Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την  Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2013 (με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής-τρια έχει ΕΛΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς και πάλι αλφαβητικά).  Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

7.    ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:

Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

8.    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 Τελετή Έναρξης 10:00
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:30
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Σάββατο 20 Απριλίου 2013 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:00
Σάββατο 20 Απριλίου 2013 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00
Κυριακή 21 Απριλίου 2013 7ος – 9ος Γύρος Έναρξη 09:00
Κυριακή 21 Απριλίου 2013 Τελετή Λήξης Έναρξη 13:30

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 17:15 – 21:00 και με βάση τους πίνακες ανά κατηγορία, που θα έχουν αναρτηθεί στο χώρο των αγώνων.

9.     ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

10.  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:

Ο Διευθυντής Αγώνων θα οριστεί από το Δ.Σ. της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.

11.  ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:

Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Στο Ομαδικό πρωτάθλημα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στο Ατομικό πρωτάθλημα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν. Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας (το 1ο κορίτσι ανά τάξη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδας). Στους 3 πρώτους της γενικής κατάταξης κάθε κατηγορίας θα δοθεί από μια σειρά από τα διαθέσιμα τεύχη του περιοδικού της ΕΣΟ «Ελληνικό Σκάκι»

12.  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:

α) Απευθείας πρόκριση στο ατομικό πρωτάθλημα δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του σχολικού του 2012 στην τάξη που πάνε για το σχολικό έτος 2012 – 2013. Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.

β) Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Δευτέρα  8 Απριλίου 2013 στη Γραμματεία της ΕΣΟ, με παράλληλη κοινοποίηση στους συν-διοργανωτές (εάν υπάρχουν). Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

1) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα ατομικά πρωταθλήματα των περιοχών τους,

2) oι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες,

3) όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στο ομαδικό πρωτάθλημα

Διευκρινίζεται ότι οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι υπεύθυνες για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας προκήρυξης.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 τα αποτελέσματα και τις τελικές κατατάξεις των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

13.  ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη), με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. 

14.  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

α) η διοργάνωση του: «9ου Ανοικτού Σχολικού Κυπέλλου», με τρία τουλάχιστον ηλικιακά γκρουπ μαθητών (1ο: Α’-Β’-Γ’ Δημοτικού, 2ο : Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και 3ο Γυμνάσια – Λύκεια). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων  – δημόσιων και ιδιωτικών – όλης της χώρας που δεν προκρίθηκαν στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr, fax 210 9221620), με παράλληλη κοινοποίηση στο συν-διοργανωτή (εάν υπάρχει).

β) τουρνουά μπλιτς γονέων-συνοδών

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί αργότερα.

15.   ΓΕΝΙΚΑ:

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Δ.Σ. 16.12.2012

ΑΘΗΝΑ 20.12.2012

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 16.12.2012.

Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

16-12-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 19.12.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 16.12.2012, συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.

 1.  Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της 18.11.2012.  Οι κ.κ. Μπαλάσκας, Αντωνιάδης, Σερετάκης δεν προσυπέγραψαν, ισχυριζόμενοι ότι σε θέμα που συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, δεν αποδόθηκε σωστά συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μπαλάσκα.

2. Επικυρώθηκε το πρακτικό της Επιτροπής Μεταγραφών, που συνεδρίασε στις 04.12.2012 και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

3. Εγκρίθηκε το αίτημα του σωματείου ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ για ένταξη στη δύναμη της ΕΣΟ.

4. Έγινε ενημέρωση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων / κατάθεση αγωγής κατά της ΕΣΟ από τους κ.κ. Ι. Αντωνιάδη, Δ. Παυλίδη και τα σωματεία ΣΠΚ Φυλής, ΕΣ Θεσσαλονίκης για ακύρωση αποφάσεων της ΓΣ της 11.11.2012 και του πρακτικού Εφορευτικής Επιτροπής της 11.11.2012.  Η αίτηση για λήψη προσωρινής απόφασης απορρίφθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο.

5. Έγινε ενημέρωση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων / κατάθεση αγωγής κατά της ΕΣΟ από τον Ν. Γαβριλάκη, για θέματα που αφορούν το εργασιακό του καθεστώς με την ΕΣΟ.

6. Με βάση εισήγηση του κ. Ευσταθόπουλου για τη λειτουργία του ΔΣ και των Επιτροπών, αποφασίστηκε η σύσταση διευρυμένων Επιτροπών με καθιέρωση της διαδιακασίας της διαβούλευσης.  Τον συντονισμό θα έχει ο πρόεδρος κάθε Επιτροπής, που θα παρουσιάζει την τελική εισήγηση στο ΔΣ.

7. Εγκρίθηκε η εισήγηση του κ. Βιδάλη για την ηλεκτρονική έκδοση μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΣΟ με τίτλο «Ελληνικό Σκάκι».

8. Με εισηγήσεις του Εφόρου Αγώνων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα παρακάτω:

α. Η δημιουργία ιστοσελίδας στο site της ΕΣΟ με θέμα «καλεντάρι τουρνουά εθνικής / περιφερειακής εμβέλειας»

β. Η προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδας 2013

γ. Η προκήρυξη για την τελική φάση των σχολικών πρωταθλημάτων, ατομικών και ομαδικών 2013

δ. Μείωση του αριθμού προκρίσεων για την τελική φάση των ατομικών νεανικών

8-16 ετών του 2013 σε 106 συνολικά (33 θέσεις ως ελάχιστη εκπροσώπηση για τις ένωσεις – τ.επιτροπές, 63 θέσεις από τη βαθμολογία των ενώσεων και τ. επιτροπών και 10 ονομαστικές θέσει, χωρίς αναπλήρωση για τους περσινούς πρωταθλητές).

ε. Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2013

στ. Η προκήρυξη της τελικής φάσης του πανελλήνιου ατομικού πρωταθλήματος νέων-νεανίδων και του αντίστοιχου πρωταθλήματος νέων ανδρών-νέων γυναικών, που θα γίνουν στα Χανιά στις 2-8/1/2013.

Οι προκηρύξεις και το αγωνιστικό πρόγραμμα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

9. Στο Μεσογειακό Ατομικό Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που θα γίνει στη Βηρυτό 18-27/1/2013 θα συμμετέχει η WIM  και Πρωταθλήτρια Ελλάδας Γυναικών Κατερίνα Παυλίδου στην κατηγορία των γυναικών.  Καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στην κατηγορία των ανδρών έχει οριστεί η 20ή Δεκεμβρίου 2012. Η συμμετοχή στα πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ.

10. Έγινε ενημέρωση για το 62ο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα και 35ο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα γυναικών (24/11-2/12/2012) και τη διοργάνωση Chessnale στο Booze Cooperativa.  Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις σημείωσαν οργανωτική επιτυχία και σ΄ αυτό συνέβαλε η αφιλοκερδής εργασία του Εφόρου Αγώνων της ΕΣΣΝΑ Κωστή Σκαπέρδα.

11. Έγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν τα αιτήματα για συμμετοχή σε δ.τ. (χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ) των παρακάτω σκακιστών:

—Δημήτρη Μαστροβασίλη όπεν δ.τ., Κρακοβία Πολωνίας, 27/12/2012-4/1/2013

—Κωνσταντίνου Μακρυνιώτη όπεν δ.τ., Oberstdorf Γερμανίας, 10-18/1/2013

—Ευάγγελου Ξαξίρη, Μισέλ Σαμάς London Weekend Classic «Β», Λονδίνο

7-9/12/2012

—Κώστα Νικολαϊδη, Χρήστου Ζυγούρη, Θάνου Μαστροβασίλη Gibraltar Chess

Festival, Γιβραλτάρ 21-31/1/2013

—Αναστάσιου Παυλίδη 2ο Malta Open, 18-25/11/2012

—Στέλιου Χαλκιά Moscow Open 8-16/2/2013 και Aeroflot Open, Μόσχα 20-30/2/2013

12. Το ΔΣ ενημερώθηκε και ενέκρινε τη συμμετοχή της ΠΣ Περιστερίου στο παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα πόλεων 21-29/12 Al Ain – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ)

5ο ομαδικό πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων

 

Πρωταθλήτρια η ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας

 Ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα διεξήχθη στην Πάτρα από 15 έως 17 Δεκεμβρίου. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο τίτλος παίχθηκε ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας και την ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Ο μεταξύ τους αγώνας έληξε με ισοπαλία 3-3. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο τίτλος να κριθεί στα κριτήρια μια και οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 9 βαθμούς. Καλύτερα τα κριτήρια για την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αφήνοντας το αργυρό μετάλλιο για την μεγάλη της αντίπαλο. Μία σημαντική επιτυχία! Άλλωστε το μέγεθος της νίκης στο σκάκι, το καθορίζει η αξία του αντιπάλου σου! Και οι δύο ομάδες ήταν πολύ καλές, αλλά ο τίτλος μπορούσε να πάει μόνο στη μία εξ’ αυτών. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η ομάδα της ΣΑ Χανίων με 7β. Με την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας αγωνίστηκαν οι Χαράλαμπος Τσακίρης, Δημήτρης Ζησιάδης, Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Ιορδάνης Κρικόγλου, Δέσποινα Σερεφίδου και Σταυρούλα Τσολακίδου. Αναλυτικότερα η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1) Σ.Ο.Καβάλας 9β. 2) Π.Σ. Περιστερίου 9β. 3) Σ.Α. Χανίων 7β. 4) Σ.Ο.Πολίχνης 6β. 5) Α.Ο. Ζήνων Γλυφάδας 6β. 6) Πειραϊκός Ο.Σ. 6β. 7) ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου 6β. 8) Σ.Ο.Πατρών 6β. 9) Σ.Ο.Αιγάλεω 5β. 10) ΑΣΟΝ Έπαχτος 4β. 11) ΣΠΖ Κέρκυρας 4β. 12) ΝΕΠ 4β. 13) Ν.Ο. Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» 3β. 14) Ε.Σ. Άμφισσας 3β. 15) Ο.Σ. Γιαννιτσών 2β. 16) Σ.Ο.Ικαρίας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΟ 2013

Για να δείτε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για το 2013, όπως εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της 16.12.2012, πατήστε εδώ

και για το χρονοδιάγραμμα εδώ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  –
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2013
Α/Α ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 41ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2-7/7/2013
2 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ A’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΩΣ 12/5/2013
3 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ Β’,Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 30/9/2013
4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – FINAL FOUR)  8 & 9/7/2013
5 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ) 6-8/12/2013
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2013
Α/Α ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 63ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ 30/11-10/12/2013
2 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 30/11-10/12/2013
3 23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 18-25/8/2013
4 16o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 18/-25/8/2013
5 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ  8 & 9/7/2013
6 45ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Κ.20 2-8/1/2013
7 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ. 20 2-8/1/2013
8 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Κ.18 2-8/1/2013
9 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ Κ.18 2-8/1/2013
10 31ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.16 8-14/7/2013
11 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.16 8-14/7/2013
12 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.14 8-14/7/2014
13 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.14 8-14/7/2015
14 22ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.12 8-14/7/2016
15 22ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.12 8-14/7/2017
16 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.10 8-14/7/2018
17 16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.10 8-14/7/2019
18 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.8 8-14/7/2020
19 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.8 8-14/7/2013
20 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΟΜΑΔΙΚΟ-ΑΤΟΜΙΚΟ) 27-29/4/2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  2013
Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ (ΜΠΟΥΝΤΒΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ) 28/9-9/10/2013
2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ (ΑΛ-ΑΪΝ – ΗΝ.ΑΡΑΒ.ΕΜΙΡΑΤΑ) 17-29/12/2013
3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ (ΧΑΤΑΪ – ΤΟΥΡΚΙΑ) 15-30/9/2013
4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ) 7-18/11/2013
5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΛΕΓΚΝΙΤΣΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ) 4-17/5/2013
6 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ) 22/7-4/8/2013
7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΡΟΔΟΣ) 19-27/10/2013
8 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ) 6-15/5/2013
9 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΧΡΙ 16 (ΚΙΝΑ) 21-30/7/2013
10 ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ **
11 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 16 ΕΤΩΝ **
12 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ) 18-27/1/2013
13 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ **
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ
Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 9ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝ. ΛΥΣΗΣ – ΑΝ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤ. 27/1/2013
2 12ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ **
3 9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ **
4 37ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ **
** ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ