ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

04-08-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 4.08.2012 συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

1. Επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30.06.2012.

2. Έγινε συζήτηση για το θέμα της ματαίωσης του τουρνουά Νεγροπόντε 2012. Είναι σαφές ότι στα διεθνή τουρνουά οι ξένοι σκακιστές εκπροσωπούν τη χώρα τους με τη σημαία της οποίας εξάλλου αγωνίζονται. Είναι ευνόητο ότι για την εκπροσώπηση της Τουρκίας ο GM Atalik όφειλε να έχει την έγκριση της Τουρκικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι η μόνη αρμόδια  για να καθορίσει ποιοί αθλητές της θα την εκπροσωπούν στις διάφορες διεθνείς διοργανώσεις. Συνεπώς η απόφαση να μην επιτραπεί η συμμετοχή του Τούρκου GM ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας , να αποτραπεί τυχόν πολυδάπανη νομική εμπλοκή με την αντίστοιχη Τουρκική Ομοσπονδία και να τηρηθούν οι διεθνείς κανονισμοί. Η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας, παρά την απόσυρση συμμετοχής του GM Atalik, προχώρησε στη ματαίωση των αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες σκακιστές έχουν υποχρέωση να ζητούν την έγκριση της ΕΣΟ για κάθε συμμετοχή τους σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό, τριάντα ημέρες πριν τους αγώνες. Η υποχρέωση αυτή αφορά όλους τους σκακιστές και όχι μόνο τα μέλη των Εθνικών Ομάδων, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση ΔΣ.

Σχετικά με τις εγκρίσεις διεθνών διοργανώσεων, έχει ζητηθεί συνάντηση με υπηρεσιακούς φορείς της ΓΓΑ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσο οι κείμενες διατάξεις συμπεριλαμβάνουν και τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά από σωματεία-μέλη της ΕΣΟ.

Αποφασίστηκε ότι εφεξής δεν θα περιλαμβάνονται στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας διεθνή τουρνουά για τα οποία δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη εγγύηση μέχρι τις 31/12 του προηγουμένους έτους.

3. Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών 8-16 και του Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής που έγιναν στο Ρίο. Εκτιμάται ότι η οριστικοποίηση του τόπου διεξαγωγής των αντίστοιχων διοργανώσεων του 2013, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα βοηθήσει στην εξεύρεση χορηγών και στη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων.

4.  Εγκρίθηκαν τα αιτήματα αθλητών για συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά:

α. Σπύρος Ιλαντζής: Στα Czech Open και Olomouc Open στην Τσεχία.

β. Μιχάλης Παπαδάκης, Ανδρέας Νικομάνης: Στο Botvinnik Μemorial στην Αγ. Πετρούπολη.

5. Αποφασίστηκε η απονομή πλακέτας στην οικογένεια του εκλιπόντος Νίκου Καραπάνου.

6. Έγινε ενημέρωση για την αξιολόγηση της αγωνιστικής δραστηριότητας των σωματείων για τα έτη 2010-2011.

7. Σχετικά με το αίτημα της ΕΣΣΚΕ για ένταξη στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 2013, ανατέθηκε στον Έφορο Αγώνων να έρθει σε επαφή με τα σωματεία της περιοχής, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια των κανονισμών της Ομοσπονδίας και προγενέστερων αποφάσεων του ΔΣ.

8. Απορρίφθηκε αίτημα της ΕΣΣΠ για μη αξιολόγηση τουρνουά που διοργάνωσαν σωματεία της Ένωσης.

9. Εγκρίθηκε αίτημα της Σ.Α.Χανίων για συμμετοχή αντιπροσωπευτικής ομάδας, στην Ολυμπιάδα μέχρι 16 ετών που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη από 28/8 έως 6/9.